Najnovije

NE BOJTE SE SMRTI I BUDITE SIGURNI U KONAČNU POBEDU: Si stao pred vojsku i poslao jasnu poruku Zapadu! (VIDEO)

Kineski predsednik Si Đinping pojavio se u vojnoj uniformi ispred 7.000 vojnika u severnoj provinciji Hebei, i uputio im poruku koja je pokazala svu vojnu moć "zmaja sa istoka".

Si Đinping stao pred vojsku (Foto: JuTjub, Pravda)

Kineski predsednik je poručio pripadnicima svojih oružanih snaga da budu sposobni da pobeđuju, sigurni da će pobediti, a i da se ne plaše smrti.
Si je poručio pripadnicima vojske da budu "sposobni i sigurni da će pobediti, i da se ne plaše posledica dok ispunjavaju naređenja Komunističke partije i dužnost prema zemlji". - Vojska bi trebalo da bude elitna i moćna sila koja je uvek spremna i sposobna da se bori i sigurna da će pobediti, u cilju ispunjenja zadataka koje su joj naredili partija i narod nove ere - rekao je Si, koji je nedavno ponovo postao predsednik Kine, u kojoj je zadobio počasti slične onima koje je uživao Mao Cedung. "Global tajms", nezvanični list vladajuće Komunističke partije, izvestio je da se posle te rečenice prolomio gromoglasan aplauz, a slika kineskog lidera u maskirnoj uniformi nalazi se na naslovnoj strani većine kineskih novina. Kako se navodi, vojnici su na više od 4.000 lokacija u Kini slušali govor vrhovnog komandanta putem video-bima, a zatim su se svi, okrenuti ka crvenoj zastavi, zakleli da će odlučno ispunjavati sva njegova naređenja. Kineska Narodna oslobodilačka armija najveća je stajaća vojska na svetu, sa blizu 2.183.000 vojnika i oficira. Podeljena u pet rodova - mornaricu, kopnene, vazduhoplovne, raketne snage i strateške snage. Smatra se da je vrlo dobro utrenirana i opremljena zahvaljujući velikoj modernizaciji koja se sprovodi poslednjih godina.

Kako to vidi Zapad

Ova demonstracija kineske vojne moći, uz učešće na hiljade teško naoružanih jedinica, ima za cilj da dodatno osnaži političku poziciju kineskog lidera, smatra britanski "Gardijan" i ističe da je Sijeva poruka kineskim vojnicima istovremeno bila i poruka čitavom svetu, ponajviše najvećim igračima, da "Kina u svaki ring ulazi kao moćan takmac". Oni povezuju Đinpingov manevar, inače prvi je put od osnivanja Republike da predsednik direktno izdaje naređenje za vojnu vežbu, sa nedavnim prepucavanjem američkog predsednika Donalda Trampa i Kim DŽong Una, lidera Severne Koreje, oko sada već svima poznate "novogodišnje svađe oko nuklearnog dugmeta". Britanski list smatra da je Đinpingova poruka bila i jasan signal Americi da Kina u svom komšiluku neće dozvoliti bilo kakve vojne akcije SAD. U šta su kineski brodovi pucali na Mediteranu tokom prošle godine, pročitajte OVDE. Izvor: Gardijan, Blic, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA