Najnovije

Posna medena pita sa orasima: Obožavani desert svih generacija! (RECEPT)

Mekana, sočna i posna verzija popularnih medenih kocki.

Medena pita (Foto: Jutjub)

Sastojci za 4 korice: 200 g margarina, 300 g mekog brašna, 300 g oštrog brašna, 2 kašike meda, 3 kašike šećera, 200 ml kisele vode, 1 prašak za pecivo.
Fil: 800 ml vode, 120 g mekog brašna, 8 kašika kristal šećera, 200 g margarina, 200 g mlevenih oraha.
Glazura: 150 g posne čokolade, 3 kašike ulja ili dobra kašika margarina.
Priprema: Margarin ostavite da dostigne sobnu temperaturu. Pomešajte obe vrste brašna i dodajte prašak za pecivo. Rukom sjedinite brašno i margarin, tako da dobijete zrnastu masu. Dodajte šećer, med i kiselu vodu, pa zamesite srednje tvrdo testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je mekše dodati šaku brašna, a ako je tvrđe kašiku-dve kisele vode.
Ostaviti testo da dostoji 30 minuta u kesi u frižideru, pa ga podeliti na 4 dela.
Zagrejati rernu na 180 stepeni, pa razvući koricu skoro veličine obrnutog pleha od rerne. Izbušiti viljuškom pa staviti da se peče. Dok se peče prva korica, razvući drugu. Peći koru između 10 i 15 minuta, treba da ostane svetla, strogo pazite da ne izgori. Pečene korice su krte i lomljive, pa pažljivo rukujte sa njima.
600 ml vode staviti na vatru da provri. U preostalih 200 ml razmutiti brašno i šećer, pa izmešati tako da dobijete smesu bez grudvica. Zakuvati u vodi koja je provrila, pa mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre pa odmah u vrelo dodati mlevene orahe i mešati, a zatim i iseckan margarin i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.
Na obrnut pleh od rerne staviti prvu koru, trećinu fila, drugu koru, drugu trećinu fila, pa treću koru i ostatak fila. Preklopiti četvrtom korom i preko staviti tacnu ili drugu tepsiju da malo optereti kolač, da bi se lepo sve sleglo i zalepilo.
Nakon što je odstojalo bar 2 sata, preliti glazurom od čokolade rastopljene sa margarinom ili uljem. Posuti mlevenim orasima za dekoraciju. Recept za posni rolat od krompira sa nadevom od spanaća i ribe možete pročitati OVDE.
Izvor: domacirecepti.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Recept za posne limun oblande
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA