Najnovije

DODIK: Hojt Ji je obična olupina!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za „Alo!“ govori o užasnim pritiscima sa Zapada na Banjaluku i Beograd, o proslavi 9. januara, ali i otkriva da li će BiH priznati nezavisnost Kosova.

Dodik (Foto: Jutjub)

Interviju prenosimo u celosti.
Šta za Srpsku znači proslava 9. januara?
- To je Dan kada je 1992. stvorena Republika Srpska, koja je politički odraz srpskog naroda za slobodom i ona je za Srbe na ovim prostorima postala sinonim slobode. Ta sloboda je mnogo puta bila ugrožena u raznim državnim oblilicima, gde su Srbi masovno stradali, posebno za vreme NDH. U toj državi samo u Jasenovcu je ubijeno preko 500.000 Srba, a tu su i logori u Staroj Gradiški i Jadovnu. Deca, žene i starci bacani su živi u jame. Uvereni smo da je tada postojala Srpska, da bi bio sprečen genocid nad Srbima u NDH. Iz tih istorijskih sećanja koja nam vremenski nisu daleka i kolektivnog straha od odmazde srpski narod je formirao Republiku Srpsku i od tada slavimo Dan republike.
Kako će taj dan ove godine biti proslavljen?
- Pripremamo se da to bude praznik našeg okupljanja i manifestacija srpskog jedinstva, kao i želje za slobodom.
Mnogi se ipak bune protiv te proslave?
- Dan republike ne vređa nikoga, a na pokušaje da se zabrani i ukine reagovali smo jedinstveno i iza toga je stala cela Republika Srpska. Verujem da ćemo i ove godine veličanstveno proslaviti Dan republike, oko koga će se okupiti svi građani. Zbog prošlogodišnje blamaže oko angažovanja jedinice oružanih snaga BiH, ove godine odlučeno je da se formira počasna jedinica policije, koja će biti postrojena u čast Republike Srpske, a ne pojedinca. Nemam ništa protiv da Mladen Ivanić obezbedi da ta jedinica bude u defileu. Spreman da je stavim na prvo mesto jer se u toj jedinici nalaze Srbi.

Neće biti „Dejtona 2“

Šta mislite o održavanju „Dejtona 2“?
- Za Republiku Srpsku samo je prihvatljiv izvorni Dejton i Ustav BiH, tačnije Aneks 4 Dejtonskog sporazuma. Sve druge spekulacije i otimanja moraju biti preispitani. Danas zagovarati „Dejton 2“ i da će neko razvlastiti Srpsku totalno je promašena priča. To nije moglo ni pre deset godina, a kamoli sada.
Kako komentarišete priče o formiranju američke vojne baze u Brčkom?
- To što zagovaraju Server, bošnjački lobista, i neke nevladine organizacije, sad je prošlost. Tamo je bila baza, pa je povučena. Srpska za tako nešto neće dati saglasnost BiH, a to je neophodno da se uvede bilo čija baza. Mi smatramo da vojni aspekt prisustva NATO u BiH treba da se povuče i da BiH ima svoj suverenitet, a da ne bude pod protektoratom međunarodnih snaga. Republika Srpska je zbog toga neutralna i nema nikoga ko neće morati poštovati odluku Narodne skupštine Republike Srpske.
Hoće li Srpska pratiti Srbiju na putu neutralnosti?
- Mi podržavamo Srbiju na svim planovima i verujemo u nju. Ona je matična zemlja našeg naroda i gde god se Srbi nalaze, oni su zagledani u Srbiju. Srbija koju je Zapad bombardovao i satanizovao ekonomski se oporavlja pod rukovodstvom Aleksandra Vučića i na pravi način afirmiše svoje nacionalne i državne interese.

Putin zna šta se dešava u BiH

Da li ste u susretima s Putinom i Šojguom upoznali Rusiju sa položajem Republike Srpske u BiH?
- Naravno da jesam. NJihovo poznavanje te situacije je veoma visoko i za mene iznenađujuće. Lavrov je od prvih dana jugoslovenske krize bio uključen u te događaje.
Kako komentarišete sve veće pritiske na Srbiju posle Vučićeve posete Putinu?
- Oni koji pritiskaju uvek nađu razloga za to. Dovoljno je samo da se prisete da postojimo i za Republiku Srpsku i Srbiju već imaju razrađen scenario. Ne vidim zašto bi Vučićev odlazak u Moskvu bio problem. Samo pre nekoliko dana bio je tamo i ministar inostranih poslova Britanije, a Vučić kad ode, onda je to problem. Pravo predsednika Srbije je da se sastaje sa svim predstavnicima država i vlada sveta, a Vučić se sreo sa najvažnijim liderima. Susret sa Putinom je deo redovnih aktivnosti koje jedan predsednik treba da ima.
Kako komentarišete pritiske Brajana Hojta Jija na Srbiju i Vučića?
- Hojt Ji je jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku. Ta politika je bila sofisticirana i umotana, ali ja verujem da je njegovo vreme prošlo.
Kakvi su odnosi Srbije i Srpske?
- Zahvalan sam Srbiji za mnoge projekte koje realizujemo zajedno. Predsednik Vučić pokazuje posebno i visoko interesovanje za regionalnu stabilnost, a nedavna poseta predsedništva BiH je bila usmerena ka tome. Naša saradnja odvija se u okvirima Dejtonskog sporazuma i mi sada samo hrabrije koristimo te mogućnosti. I sam Vučić ne propušta priliku da podrži teritorijalni integritet BiH, ali u istom kontekstu kaže da niko ne može zabraniti da oni poštuju, vole i brane Republiku Srpsku u okviru Dejtona. To je veoma važno, kao i ono što je Vučić nekoliko puta rekao - da Srbija više nikada neće gledati sa strane da neko organizuje protiv Srba neku „Oluju“ ili nešto slično. Ja samo mogu izraziti zahvalnost za takve stavove.
Zapad sve više pritiska Srbiju da prizna Kosovo?
- Vučić je hrabro otvorio sva ta pitanja. Sama priča o dijalogu pruža šansu da se na pravi način sagleda pozicija Srbije. Vučić ne može da okrene glavu od tog pitanja. On je ponovo uspeo da vrati samo Kosovo na politički plan onako kako bi to Srbiji odgovaralo. Jedno od najvećih dostignuća oko Kosova jeste to da su ti pregovori odmaknuti od Amerikanaca i da se odvijaju u okviru evropskih institucija, kao i da Srbija tu ima mogućnosti za dobro rešenje.
Šta se dešava sa Deklaracijom o jedinstvu Srba?
- To se simbolički tako zove. Inače, formalno to je aneks Sporazuma o specijalnim vezama. U razgovoru sa Vučićem planirali smo da za Dan Srbije (na Sretenje) to promovišemo, a da parlamenti to prethodno usvoje u jedinstvenom tekstu.

Kada je Srbija jaka, i Srpska je bezbedna

Da li vojno jačanje Srbije sa „migovima“ iz Rusije znači garanciju za Srbiju i Republiku Srpsku?
- Međunarodno ste jaki onoliko koliko imate jaku vojsku. Razvijati Vojsku Srbije i njene odbrambene kapacitete je međunarodno pravo koje Srbija ima. Niko ne primeti kada Hrvatska dobije neko naoružanje od Zapada, ali je jeres ako Srbija nešto napravi sa Rusijom. Pravo Srbije je da jača svoju odbranu. Ako je Srbija bezbedna i vojno jaka, onda smo i mi u Republici Srpskoj u boljem položaju.
Stiglo upozorenje od Putina, veliki udari Zapada čekaju Srbiju u 2018. godini. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Novogodišnja čestitka Milorada Dodika za 2018. godinu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA