Najnovije

AUTOHTONOSTI TVRDE: RTS namerno krivi istoriju - Nemanjići predstavljeni kao divljaci u gunjevima i drvenim krunama

U Božićnoj epizodi Autohtonista, u produkciji "Helm Cast", gošća je bila Danijela Odabašić, istoričar umetnosti, analizirali smo čuveno Miroslavljevo jevanđelje, a za one koji ne znaju, prema dostupnim istorijskim podacima, Miroslav je bio brat Stefana Nemanje, velikog župana.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Ukoliko ste gledali seriju Nemanjići Rađanje kraljevine, mogli ste videti da su naši Nemanjići predstavljeni kao divljaci u gunjevima i drvenim krunama, navode autori emisije. Autohtonisti postavljaju potanje da li neko ko je u gunju, može finansijski da podnese gradnju crkvi i manastira, naručuje u to vreme preskupe crkvene knjige i oslikava iste, vodi rat protiv najjače sile tog doba, Vizantije, a da sa druge strane živi u drvenoj palisadu koja je u rangu malo bolje domaćinske kuće ?
Miroslavljevo jevanđelje , svojim izgledom i opremom priča potpuno drugačiju priču, priču o tome da su Nemanjići bili u vrhu civilizacije toga doba, da su bili bogati, obrazovani i iznad svega mudri kraljevi.
Uticaju u kreiranju Jevanđelja nam govore mnogo toga o vremenu i prostoru koji je Srbija tada zauzimala.
Iako je RTS po ko zna koji put pokušao da iskrivi istoriju sopstvenog naroda, naše mišljenje je da im se to ne sme dozvoliti i da svim silama moramo raditi na obrazovanju novih generacija, A ovom prilikom to radimo kroz serijal Autohtonisti, kažu autori emisije Autohtonisti.
Izvor: Pravda/Helm Cast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trejler "Nemanjići".
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA