Najnovije

PROVOCIRANJE RUSIJE: Britanci "za petama" ruskim brodovima u Lamanšu, NATO razarač uplovio u Odesu

Patrolni brod britanske mornarice "Vestminster" upućen je u Lamanš kako bi pratio grupu ruskih vojnih brodova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Američki razarač Karni (Foto: Jutjub)

To se dogodilo nakon što su ruski brodovi ušli u "zonu nacionalnih interesa" zemlje, navodi se u saopštenju portparola britanskog Ministarstva.
Pritom, Ministarstvo odbrane Velike Britanije napominje da se ovaj događaj ne može nazvati incidentom, a slanje broda za pratnju predstavlja rutinsku proceduru u takvim slučajevima.
Ovo nije prvi takav slučaj u poslednjih nekoliko nedelja. Krajem decembra, britanska fregata "St. Albans" pratila je rusku fregatu "Admiral Gorškov" kada se ruski brod nalazio u blizini britanskih teritorijalnih voda u Severnom moru.
Američki razarač „Karni“ DDG-64 uplovio je u luku Odese, piše ukrajinski internet-magazin „Dumska“.
„U dok novog teretnog terminala odeske luke uplovio je američki razarač ’Karni‘ DDG-64 kao prvi brod NATO-a koji je u novoj godini posetio Odesu“, navodi se u saopštenju.
Magazin, pozivajući se na komandu 6. američke flote saopštio je da je cilj posete „izvođenje operacije za osiguranje bezbednosti na moru i jačanja kombinovane spremnosti i vojno-pomorskog potencijala među saveznicima i partnerima NATO-a“. Brod će ostati u luci Odese do 11. januara.
Prema podacima magazina, u julu 2017. godine ovaj razarač je učestvovao u međunarodnim vojnim vežbama „Si briz 2017“, kada se na njemu našao i predsednik Ukrajine Petro Porošenko.
Ranije je predsednik Ruskog pokreta za podršku flote Mihail Nenašev rekao da uplovljavanje američkog razarača sa sistemom protivraketne odbrane „Egis“ u Crno more nije prijateljski gest u odnosu prema Rusiji.
Pročitajte OVDE zašto su ruske rakete i brodovi na spisku najboljih oružja godine?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovim raspolaže ruska mornarica.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA