Najnovije

VAKUUM SILE: Novo moćno oružje u rukama Vladimira Putina!

Glavna reč u zapadnom geopolitičkom diskursu protekle godine bila je „haos“, i to obavezno „ruski“ ili „Putinov“. Vreme prolazi, a tendencije se menjaju — ključni izraz u zapadnom ekspertskom društvu u ovoj godini biće, po svoj prilici, „vakuum“, navodi autor RIA Novosti, ruski bloger Ivan Danilov.

Šojgu i Putin (Foto: Ria.novosti)

O jezivom „vakuumu sile“, moćnom oružju u rukama Vladimira Putina, u poslednje dve sedmice govorili su ministar inostranih poslova Nemačke i jedan od glavnih analitičkih centara SAD „Evroazijske grupe“.
Procena eksperata „Evroazijske grupe“ je posebno interesantna, s obzirom na to da je reč o najvećoj analitičkoj strukturi Amerike. Među klijentima kompanije su najveće američke banke, transnacionalne korporacije i državne strukture SAD. To ne znači da se prognoze za koje plaćaju uvek i ostvaruju, ali na njih se oslanjaju veoma uticajni igrači.
Prema procenama američkih eksperata, već šest godina živimo u takozvanom G0 svetu, koji funkcioniše na osnovu fundamentalno drugačijih pravila u poređenju sa starim svetom kojim je upravljala „Velika sedmorka“. U svetu G0, koji je vladavinu od G7 preuzeo 2011. godine, SAD su „previše slabe“ da bi održale ulogu svetskog hegemona, a druge države su previše zauzete unutrašnjim problemima da bi pretendovale na mesto Amerike. 
Među glavnim rizicima koje „Evroazijska grupa“ vidi u 2018. godini jeste mogućnost da geopolitički vakuum koji je nastao slabljenjem SAD ipak počne da se popunjava i što se to vidi kao nedvosmisleno negativna okolnost za Vašington. Glavni pretendent za tu ulogu je Kina, ali se kao „autor“ konkretnih problema za SAD spominje upravo Rusija. 
U prognozi za 2018. godinu ukazano je na to da će Vladimir Putin vršiti pritisak na SAD iz Sirije, da će ugrožavati američku sajber-bezbednost, pa čak i da će u američko informaciono polje izbaciti obilje kompromitujućeg materijala čiji je cilj da se diskredituju uticajni predstavnici Republikanske partije koji smetaju Trampu da uspostavi dobre odnose s Rusijom. 
Ako se svi rizici u 2018. godini svedu na jednu formulu, dobija se sledeće: „vakuum ispunjavaju problemi“. 
Ministar inostranih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel vidi slične tendencije, ali ih donekle drugačije interpretira i izvodi drugačije zaključke. U intervjuu za list „Špigl“, ministar je naveo da SAD postepeno gube pozicije na svetskoj pozornici i da politički vakuum stvoren na taj način veoma brzo ispunjavaju Kina i Rusija. Jedan od najuticajnijih nemačkih političara ukazuje na to da Kina ispunjava vakuum u svetskoj trgovini, a Rusija bez upozorenja ispunjava „vakuum sile“, što se posebno vidi u razvoju situacije u Siriji. 
Ovaj opis stvarnosti nadovezuje se na onaj koji dolazi od kineskih izvora — pre svega od stava rukovodioca državnog lista „Global tajms“ Hu Sičina, koji smatra da SAD ne mogu da oproste Kini ekonomski rast, a Rusiji vojnu moć. 
Ako sumiramo ocene Zigmara Gabrijela i „Evroazijske grupe“, dolazimo do toga da geopolitički vakuum ispunjavaju Moskva i Peking, pri čemu se u ovom tandemu uočava i sinergija, neprijatna za Zapad, navodi Ivan Danilov. 

Oni uopšte ne cene Evropsku uniju, oni je preziru

Zigmar Gabrijel je, prema oceni autora, u izvesnom smislu ponovio teze ministra trgovine Francuske Le Mera, koji se nedavno založio za preispitivanje odnosa sa SAD i okretanje trgovini „s Pekingom preko Moskve“. Šef nemačke diplomatije vidi istu slabost Amerike i izjavljuje: „Poverenje s kojim smo gledali Ameriku kao zaštitnika, bez obzira na nesuglasice, sada počinje da se ruši“. 
Kao uzroci transatlantskih nesuglasica navedeni su politika odnosa s Rusijom i takozvani iranski dosije. 
Gabrijel ipak ne predlaže „povratak na Istok“, nego preporučuje da se, za početak, unapredi status Evropske unije. „Moskva, Peking i Vašington imaju jednu zajedničku osobinu: oni uopšte ne cene Evropsku uniju. Oni je preziru“, izjavio je Gabrijel.
Postaje zabavno: za diplomatsku izolaciju stalno su kritikovali Moskvu, a od kompleksa niže vrednosti iz nekog razloga pati glavni nemački diplomata, koji je sa žalošću konstatovao da niko ne želi da pripada Evropskoj uniji. Uostalom, kako na poštovanje može da računa glavni američki vazal nakon slabljenja samih SAD, pita se Danilov.
„Veliki plan“ o obuzdavanju Rusije i Kine nije uspeo, bez obzira na sve američke planove. Naširoko poznata strategija podrazumevala je kidanje trgovinsko-ekonomskih odnosa Kremlja i EU zbog ukrajinskog sukoba, što bi omogućilo uništenje glavne logističke arterije neophodne za realizovanje kineskog projekta „Jedan pojas — jedan put“. 
Ovaj američki plan je i Kini naneo bolne udarce: vojni i teritorijalni sukobi s američkim saveznicima u Jugoistočnoj Aziji, podrška ujgurskom separatizmu, takozvani trgovinski rat i protesti 2014. i 2015. u Hongkongu.
Centralna Azija i Iran, zapaljeni terorizmom i obojenim revolucijama, trebalo je da obezbede dodatne unutrašnje i spoljne probleme da Rusija i Kina ne bi imale nikakve mogućnosti da koriste period američke slabosti.
Plan je propao. To je konačno postalo jasno svima nakon poraza SAD u Siriji, o čemu je gotovo direktno govorio nemački ministar inostranih poslova.
Iz geopolitičkog haosa i vakuuma liderstva odjednom je nastala slika nepokolebljive i efikasne ruske sile koju svi igrači žele da privuku na svoju stranu.

„Da li sad makar shvatate šta ste uradili“?

Jan Bremer, rukovodilac „Evroazijske grupe“, predskazuje geopolitičku krizu u 2018. godini, koja se po svojim destruktivnim posledicama „može uporediti s finansijskom krizom 2008. godine“.
Vladimir Putin je 2015. godine, nastupajući u Ujedinjenim nacijama, postavio Zapadu retoričko pitanje: „Da li sad makar shvatate šta ste uradili“? Sudeći po saopštenjima američkih eksperata i evropskih političara, oni ništa nisu razumeli, iako im se ono što se sada događa sa svetom koji je donedavno bio tako udoban i prijatan, uopšte ne dopada.
Amerikanci vide rešenje u tome da zapnu iz petnih žila, bez obzira na rizike. Francuska vlada odavno se trudi da prebegne na stranu pobednika i računa na „zajednički trgovački prostor“ od Pariza do Pekinga preko Moskve.
U uslovima geopolitičkog vakuuma sile, deo nemačke političke elite očajnički traga za davno izgubljenim samopoštovanjem i ostacima suvereniteta. Upravo u tom kontekstu postaju jasna sva skandalozna dejstva Berlina: repatrijacija zlatnih rezervi iz SAD, stvaranje „Evropske armije“ kao protivteže NATO-u, pa čak i borba protiv eksteritorijalnih sankcija SAD.
Kolektivnog Zapada više nema, kao ni posebne nade da će biti sprečene one globalne promene koje će postati neizbežne s obzirom na to da će Kina i Rusija popunjavati geopolitički vakuum nastao zbog slabljenja SAD. 
Ova godina će biti karakteristična po masovnom bekstvu pacova s američkog broda. Pacovi ne samo da beže, nego to čine uz vatru i čvrsto uverenje da su moralno ispravni. Moskva od tog procesa može samo da profitira, zaključuje Ivan Danilov. 
Pročitajte OVDE zašto se Moskva pita "kakva se to čudna podudarnost" dogodila u vreme napada dronovima na avio bazu Hmejmim?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dejan Lučić: Erdoganovo približavanje Rusiji je obično foliranje i Putin mu ne sme verovati!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA