Najnovije

BEOGRAD IMA PLAN! NOVI POTEZ U DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Ovo je lista zahteva poslatih u Brisel

Garancije Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom i da na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine kao i da položaj SPC bude priznat na Kosmetu - glavni su zahtevi Beograda u planu koji je srpska strana poslala evropskim posrednicima u dijalogu sa Prištinom, saznaju Novosti.

Marko Đurić (Foto: Jutjub)

U tekstu se navodi da u specijalne zaštitne zone srpske baštine spadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Banjska ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu.

Tu su zatim srednjevekovni most Vojinovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjevekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča...

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srbija ne samo da godinama govori da je neophodno da se u briselskom dijalogu na sto stavi i pitanje položaja srpske kulturne i duhovne baštine na KiM već je i predsednik Aleksandar Vučić zvaničnicima EU predočio i sasvim konkretan plan koji našoj crkvi garantuje apsolutnu zaštitu.

"Moram zato da naglasim da su neopravdane i nedobronamerne kritike onih koji tvrde da Srbija ništa do sada nije učinila kako bi se zaštitile naše svetine na KiM a naročito je štetno kada takve optužbe dolaze od pojedinaca iz same Crkve", kaže za Novosti Đurić.

Putin sprovodi čistku, prvi na meti šef obaveštajne službe? Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Marko Đurić o natalitetu srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA