Najnovije

POČELA JE BITKA ZA MAKEDONIJU: U Sobranju prava borba! Očekuje se istorijska odluka koja može promeniti sve! (VIDEO)

Sednica Odbora za ustavna pitanja makedonskog parlamenta na kojoj je Zoran Zaev predstavio predlog ustavnih amandmana u skladu sa sporazumom sa Grčkom o promeni imena te bivše jugoslovenske republike bila je burna.

Zoran Zaev (Foto: Jutjub)

Prema tom sporazumu, Republika Makedonija bi se ubuduće zvala Republika Severna Makedonija. Referendum o tom pitanju, održan 30. septembra, bio je konsultativan, ali je bio neuspešan jer se glasanju odazvalo svega 36 odsto građana s pravom glasa. Sednica Odbora je počela sa pola sata zakašnjenja zbog konsultacija članova tog parlamentarnog tela iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE sa svojim koalicionim partnerima. Ta stranka je i dalje protiv promene Ustava, a njihov član Odbora Veljanoski je poručio da vladajuća koalicija neće imati neophodnu podršku dve trećine poslanika. Predstavljajući ustavne amandmane, Zaev je poručio da su poslanici ti koji donose odluku o boljoj budućnosti zemlje, te da veruje da će amandmani biti usvojeni.

- Ovi amandmani su za bolji život u Makedoniji. U skladu sa predviđenim pravnim i institucionalnim okvirom za ustavne promene, narodni poslanici donose odluku slobodnom voljom. Oni koji ih podrže, podržavaju budućnost Makedonije - rekao je Zaev i istakao da od poslanika očekuje da ti amandmani budu usvojeni jer oni pre svega znače ekonomski prosperitet zemlje.

Zaev je rekao da Makedonija mora da izađe iz izolacije i da je zato neophodno sprovesti inicijativu o ustavnim promenama.

- Rešavanjem spora između Makedonije i Grčke, gradimo prijateljstvo koje nikada nije bilo veće - ocenio je Zaev, preneo je portal “Fokus”.

Istakavši da je korist od usvajanja ustavnih amandmana neprocenjiva, Zaev je ukazao na to da, ako se želi priključenje Savetu NATO-a u januaru naredne godine, inicijativa za ustavne promene prethodno mora da bude sprovedena.

- Mi ćemo stati rame uz rame sa našim zapadnim partnerima jer to je garancija za sigurnost i stabilnost Makedonije. Sada je vreme da se potvrdi odluka iz 1993. godine i članstvo naše zemlje u EU i NATO-u - kazao je Zaev i podsetio da je od tada prošlo 25 godina, te da Makedonija više nema vremena za gubljenje.

Zaev je pozvao na preuzimanje odgovornosti za istorijsku priliku koja je data Makedoniji, za šta je, kako je rekao, potrebna i maksimalna podrška.

Opozicija: Nemate apsolutnu većinu

Poslanik VMRO-DPMNE Trajko Veljanoski je na sednici Odbora rekao da vladajuća većina neće imati dvotrećinsku većinu da promeni Ustav.

- Većinska volja naroda izražena neizlaskom na referendum imperativ je za svaku vladu. Nemate mandat za promenu Ustava, i to je potvrđeno na referendumu – rekao je Veljanoski, a njegovo izlaganja je propraćeno aplauzom poslanika VMRO-DPMNE.

Veljanoski je, kako prenosi portal “Plusinfo”, ranije rekao da su opozicija, javnost i predsednik države bili isključeni iz pregovora sa Grčkom, te da je o nacionalnom interesu zemlje odlučivao “uzak krug političara”.

- Umesto javnih rasprava, dogovora i konsenzusa, došlo je do podele društva - kazao je Veljanoski i istakao da značaj sporazuma sa Grčkom ne može biti važniji od njegovog sadržaja.

Rasprava u parlamentu o izmeni ustavnih amandmana može da traje 10 dana.

Stravična eksplozija rafinerije u Republici Srpskoj. Pogledajte OVDE detalje događaja.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Makedonija je pred istorijskom prekretnicom. Posle referenduma, budućnost komšija zavisiće i od onoga šta se odluči u makedonskom parlamentu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA