Najnovije

UZELI STE KREDIT U BANCI: Sada će banka morati da vam vrati veliki novac, a pogledajte zbog čega

Vrhovni kasacioni sud potvrdio je svoj stav od 22. maja ove godine da naplata troškova obrade kredita nije dozvoljena Prošle su tri nedelje od kako su provizije za obradu kredita "pale" na Vrhovnom kasacionom sudu, ali od tada nijedna banka nije izbacila ovaj trošak iz svoje ponude.

Bankomat i klijent banke (Foto: Jutjub)

Udruženja potrošača obećavaju onima koji su već uzeli kredite povraćaj novca datog na ime ove naknade, ali su klijenti banaka zbunjeni, jer ne znaju da li novac dobijaju automatski, da li ga traže u filijali banke ili će morati da unajme advokata i da ga potražuju na sudu. Najnovijim rešenjem, donetim povodom zahteva jedne banke za revizijom, Vrhovni kasacioni sud potvrdio je svoj stav od 22. maja ove godine da naplata troškova obrade kredita nije dozvoljena.

- Ovim Rešenjem banke su konačno izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate troškova obrade kredita, jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan - kaže Dejan Gavrilović, predsednik "Efektive".

On objašnjava da korisnici kredita neće automatski dobiti novac od banke nazad.

- Svi koji hoće da povrate ovaj novac mogu da tuže banku i taj spor sigurno dobijaju. Do sada imamo 30-ak pravosnažnih presuda - tvrdi Gavrilović.

On ističe da je Vrhovni kasacioni sud najviša sudska instanca i da su, bar u teoriji, niži sudovi obavezni da poštuju njegove odluke.

- Ako ne presude u korist klijenta taj slučaj opet može da završi na VKS i onda će sigurno da odluče kao u najnovijem slučaju i da vrate klijentu novac. Mislim da će banke uskoro početi da ukidaju ovaj namet - smatra Gavrilović.

Sa druge strane, Dušan Uzelac sa portala “Kamatica” kaže da nije sporno da klijent mora da zna šta plaća kroz procenat koji banka odredi za obradu kredita, ali da ne veruje da će banke tek tako odustati od jednog izvora prihoda.

- Ako svi plaćamo iste stvari - papir, struju, toner...onda bi iznos trebalo da bude fiksni, a ne da zavisi od visine traženog kredita. Ali, pitanje je da li će banke, ukoliko odluče da odustanu od naplate ove provizije, nju samo da prebace na povećanje kamate, da uvećaju održavanje kredita ili da uvedu neku potpuno novu proviziju - kaže Uzelac.

Pročitajte OVDE sve o milionskoj pljački “Goše”. Pogledajte ko su glavni igrači i kako ispumpavaju novac iz nekadašnjeg giganta.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte koja je razlika između sokova, nektara i napitaka

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA