Najnovije

OTKRIVEN PLAN ALBANSKOG PREMIJERA: Rama sa Turcima sabotira "Telekom"!

Još jedna kompanija naprasno se uključila u trku za albanski "Telekom", i to turski gigant "Čalik holding"! Četvrta ponuda se pojavila niotkuda, i to, kako prenose albanski mediji, najviša, pa je očigledno da je reč o prljavom planu albanskog premijera Edija Rame da na taj način izbaci iz igre srpski "Telekom", koji je dao najbolju ponudu 60 miliona evra.

Edi Rama (Foto: Jutjub)

Cela zemlja protiv Srba

Podsetimo, samo dan ranije Rama je i sam priznao da Srbi nisu dobrodošli u strateškim sektorima, kao što su telekomunikacije.

- Stav albanske vlade je veoma jednostavan i jasan: srpska preduzeća su dobrodošla u Albaniju, ali u ovom strateškom sektoru nisu naš izbor - rekao je Rama i dodao da vlada obično ne učestvuje u privatnim transakcijama, ali da želi da izrazi svoje mišljenje.

Zbog toga su Albanci, tvrdi izvor upućen u dešavanja u toj oblasti u regionu, postigli dogovor sa Turcima da daju istu ili minimalno veću ponudu od Srbije uz obećanje da će to biti vraćeno turskim kompanijama kroz razne subvencije.

- Hoće sad na kvarno da ubace neke Turke, da bar daju istu ponudu kao naš "Telekom", tako da Nemci ne budu na šteti, a opet da osujete naše namere. Zna se da oni tradicionalno imaju dobre odnose sa Turskom i da mnoge turske kompanije posluju u Albaniji. Cela država se podigla da spreči da baš srpska firma kupi njihov "Telekom", a pošto je to privatna kompanija i ne postoji drugi način da to spreče, ovo je bilo najjednostavnije rešenje - kaže sagovornik.

"Telekom Albanija" je drugi vodeći operator u toj zemlji i u vlasništvu je nemačkog "Dojče telekoma". U trci za kupovinu, pored srpske kompanije, učestvovale su i još dve bugarske firme.

Politička pozadina

Komentarišući spor sa Albancima, ekonomista Miladin Kovačević ističe da se odluka vlasti u Tirani može podvesti pod kršenje principa slobodnog tržišta, ali da svaka država može da prenebregne te principe ako joj nisu u interesu.

- To jeste kršenje pravila slobodne trgovine, ali generalno svaka država može da spreči šta želi na svojoj teritoriji i da nađe način za to. Može se naslutiti da to ima veze zbog odnosa sa Srbijom i da postoji politička pozadina. Pritom, kao što je i sam Rama rekao, to je strateška oblast, a iza toga stoji i mogućnost praćenja svih komunikacija, što u bezbednosnom smislu nije u njihovom interesu - navodi Kovačević.

Monopolisti?

"Čalik holding" već posluje u Albaniji. Poseduje "AlbTelekom" i "Igl Mobil", pa bi ova akvizicija dovela do značajnog preobražaja mobilnog tržišta u toj zemlji. Grupa takođe poseduje najveću privatnu banku u Albaniji BKT.

Tramp preti Indiji sankcijama zbog kupovine ruskih raketnih sistema S-400. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA