Najnovije

DAČIĆ: Znam da nas NATO prisluškuje ali džabe im sve to!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da mu je poznato da NATO prisluškuje razgovore državnog vrha Srbije, ali ga to nimalo ne uznemirava. U razgovoru on ističe da je prednost ove vlasti u tome što nema šta da krije od naroda.

Dačić (Foto: Ministarstvo spoljnjih poslova)

- Sve razgovore vodim u svom kabinetu. Nemam strah od toga jer sve što pričamo između sebe ne krijemo ni od koga. Srbija ne vodi dvostruku politiku, pa da sada tu neko nešto može da provali. Prednost je u tome što sve o čemu razgovaramo govorimo i javno - navodi šef srpske diplomatije.

Veliki problem

Dačić ipak poručuje da je špijuniranje veliki i ozbiljan problem, kojim naše službe treba ozbiljno da se pozabave.

- Kontraobaveštajne službe moraju ozbiljno da se pozabave ovim pitanjem. Kao što znate, pre deset godina Tadić i Koštunica ukinuli su Službu bezbednosti u MSP - dodaje Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i svi ministri su na meti NATO obaveštajaca u akciji kodnog imena "Matriks 2". Na svu sreću, operativci iz BIA na vreme su razotkrili ove namere zapadne vojne alijanse, kojoj je to bio jedan od načina da ubedi srpski državni vrh u konačno pristupanje Alijansi.

Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović potvrđuje da se mere zaštite prostorija u kojima boravi vlast Srbije moraju podići na viši nivo.

- Ovo su već zastarele metode i tehnologije jer američka i britanska obaveštajna služba to rade iz vazduha, pomoću avaksa i preko kablovske televizije. Nemam informaciju o prisluškivanju naših državnih zvaničnika, ali oni su verovatno na meti stranih obaveštajnih službi u cilju pridobijanja njihove naklonosti radi ostvarivanja svojih političkih, ekonomskih, pa i vojnih ciljeva - poručuje Bjegović.

Ministri mete

Nekadašnji ministar sa višegodišnjim stažom u Nemanjinoj Velimir Ilić potvrđuje da je tokom boravka u Nemanjinoj 11 imao neprijatnih iskustava sa stranim službama i prisluškivanjem.

- Sećam se kada su me u dva navrata pozvali iz ministarstva policije jer su bili presretnuti neki od mejlova stranih službi, pa je bilo utvrđeno da mi je ugrožena bezbednost. Procene su bile takve da su mi dali policijske mere zaštite, lično obezbeđenje i obezbeđenje kuće - priča Ilić.

Dodaje da to nije bio jedini slučaj kada se našao na meti.

- U narednih sedam, osam godina povremeno sam imao ovakvo obezbeđenje, koje me je pratilo po 24 sata, što prilično zamara, ali je neophodno. Čak mi je i posle 5. oktobra Vojska dala obezbeđenje i specijalno vozilo - priča Ilić.

Đinđićeva blindirana soba

Velimir Ilić tvrdi da u zgradi Vlade Srbije postoji prostorija koja je u potpunosti zaštićena od bilo kakvog spoljnog uticaja, a blindirana je na izričit zahtev pokojnog premijera Zorana Đinđića.

- Taj kabinet u Vladi formirao je Đinđić, a vodio ga je svojevremeno Beba Popović. Cela ta prostorija koja se nalazi u prizemlju zgrade obezbeđena je neprobojnim staklom, ima posebne mere zaštite i, koliko je meni poznato, jedina je u zgradi Vlade koja ima takvu vrstu obezbeđenja. U tom kabinetu boravio je i prethodni premijer Mirko Marjanović, ali u njegovo vreme ta soba nije bila pod zaštitom koju je zahtevao Đinđić. Sve je izolovano i blindirano, posebno prema jednoj terasi na koju izlazi ta soba jer se smatralo da svi prislušni uređaji dolaze spolja, pa je taj deo morao da bude ekstremno dobro zaštićen. Taj kvart u Vladi, verujem, i dan-danas je zatvoren za ulazak ministara jer se taj deo zgrade nikada nije tretirao kao ostale prostorije u njoj - kaže Ilić.

Vlada mora da ima tenk-sobu

Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski, koji je obelodanio ovaj poduhvat naše bezbednosne službe, kaže za Srpski telegraf da treba biti veoma oprezan kad je u pitanju prisluškivanje naše vlasti jer, kako ističe, tehnologija u razvoju prislušnih uređaja napreduje velikom brzinom.

- Izolovana tenk-soba (gluva soba), koju treba da ima svaka zgrada organa vlasti, mora da se osavremeni najmodernijom tehnologijom jer sve vrlo brzo napreduje. Savremeni prisluškivači su takvi da se razgovor u prostoriji može dešifrovati usmeravanjem laserskog snopa na staklo, pa se od vibracije stakla dešifruje ceo razgovor u njoj - tvrdi Lazanski.

Ambasador Skot bi naglavačke leteo iz Vlade. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Očekujemo da će broj država koje su priznale Kosovo pasti ispod 100

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA