Najnovije

LICE ZLA! Poslednjeg dana na poslu američka ambasadorka je poslala pismo zbog kojeg bi mogao da izbije rat na Kosovu

Istog dana kada je objavila da se povlači s mesta ambasadora SAD u Ujedinjenim nacijama (UN), Niki Hejli je poslala pismo generalnom sekretaru UN u kom traži da se UNMIK povuče s Kosova i Metohije.

Niki Hejli (Foto: Jutjub)

Pismo je poslato 9. oktobra, istog dana kada je Niki Hejli objavila da se povlači s mesta predstavnika Amerike u Ujedinjenim nacijama. Upućeno je generalnom sekretaru ove institucije Antoniju Guterešu.

Hejli je u ovom dokumentu navela da podržava Guterešove napore za postizanje mira u svetu, ali i kazala da je više godina misija UN na Kosovu pružala primer uspešne misije koja rešava složen konflikt.

- Uspeh Kosova obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi - piše između ostalog u pismu.

Navodi se i da se, "nažalost, misija UN na Kosovu se nije promenila uprkos postignutom progresu i nekoliko puta ponovljenim izjavama stalnih članica Saveta bezbednosti o tome da je UNMIK odavno ispunio mandat".

Zbog toga, smatra ona, "bez pravog osvrta na mandat i misiju UNMIK-a, "spoljne politike i stranke štetnih interesa nastaviće da drže kao taoce vredne resurse UN".

- Upravo iz tih razloga zahtevam od Generalnog sekreterijata da izvrši uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za UNMIK. Kada se preduzmu takvi koraci, to će omogućiti Savetu bezbednosti UN da pristupi i oceni ulogu UN misije na Kosovu, kao što se radi kada je reč i o ostalim mirovnim misijama - navela je Hejli.

Kazala je i da će se preduzimanjem tog koraka unaprediti normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i njihov zajednički cilj, integraciju u EU.

- Takođe, uverena sam da će procena rada UNMIK- a i izlazna strategija sačuvati integritet vaših sjajnih napora u sprovođenju reformi - zaključila je Hejli, i dodala da se nada nastavku saradnje sa generalnim sekretarom UN po pitanju mirovne podrške Kosovu, ali i u celom svetu.

Đurić: Hejli zatražuila okončanje mandata UNMIK-a, Srbija protiv

Hejli je zatražila "izlaznu strategiju" i okončanje mandata UNMIK-a, čemu se Srbija protivi, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje ove inicijative predstavljalo "šamar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka.

- Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim - rekao je Đurić.

On je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovu ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je jedini pravni okvir.

- Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova - naveo je on.

Kazao je da jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine jeste privremeni režim UN. Ova inicijativa će, kaže, predstavljati ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi, i dodao da će to doprineti i nastavku jednostranog delovanja u međunarodnoj zajednici i da rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traže za pregovaračkim stolom.

- Želim još jednom da upozorim i podsetim da mandat misije UN na KiM (UNMIK) nije ispunjen i u još jednom ključnom segmentu, a to je povratak prognanioh i raseljenih. Misija UN na KiM za ovih 18 godina još nije ispunila nijedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je ustanovljena, a to je povratak preko 200.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca sa KiM - naveo je Đurić.

On je ocenio da bi povlačenje misije UN u ovom trenutku predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN.

Dodao je da će se o ovome obaviti konsultacije i razgovarati sa prijateljima i partnerima Srbije - stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, Rusijom, Kinom, kao i s drugim članicama Saveta bezbednosti UN.

Na pitanje novinara kako ide procedura u UN po tom pitanju, odnosno da li Savet bezbednosti može biti preskočen u donošenju takvih odluka, Đurić je kazao da će Srbija insistirati da sve ide kroz Savet bezbednosti.

Kako je Vučić odgovorio Skotu pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako će odlazak Niki Hejli uticati na spoljnu politiku SAD?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube