Najnovije

OBRADOVIĆ MIHAJLOVIĆEVOJ: Zašto niste srušili simbol divlje gradnje na vrhu Kopaonika i Zukorlićeve objekte?

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju bepsravnih objekata omogućiće lakše i brže uklanjanje bespravnih objekata i sprečiti nelegalnu gradnj

Mihajlović-Obradović (Foto: Jutjjub/Dveri)

To je rekla Zorana Mihajhlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obrazlažući pred poslanicima 10 zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja čiji je cilj da se domaći propisi usklade sa standardima EU.

Ona je objasnila da Izmene zakona predviđaju da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja, što je pre svega usmereno protiv neodgovornih investitora koji žele da se obogate kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi. Zbog njih se uvodi ova zabrana i neće moći da trguju nelegalnim objektima.

Prema novim odredbama Zakona o ozakonjenju svi objekti u Srbiji koji nisu legalizovani, jer ne ispunjavaju uslove propisane zakonom moći će da se ruše odmah nakon drugostepene odluke, odnosno na osnovu konačnosti, a neće više morati da se čeka ishod eventualnog upravnog spora. Do sada su svi bespravni graditelji čak i kada bi bi bili odbijeni u postupku ozakonjenja pokretali spor na Upravnom sudu koji bi trajao po nekoliko godina, a objekti za to vreme nisu mogli da budu rušeni. To praktično znači da će moći da se krenei sa rušenjem svih objekata za koje su doneta rešenja, kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje na osnovu konačnog, a ne pravosnažnog rešenja, kako je to bio slučaj do sada. Država od sada preuzima rizik naknade štete u slučaju da Upravni sud reši suprotno, a po novim odredbama i vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biće odgovoran za nelegalnu gradnju. Takođe, u katastru će postojati zabeležba svih stanova koji su nelegalno izgrađeni i takvi stanovi i objekti neće moći da se prodaju, i apelovala na građane da ne kupuju takve stanove koji su izgrađeni na nelegalan način, a na opštine i gradove da lokalne inspekcije rade brže i savesnije.

Mihajlovićeva je napomenula da će biti produženo trajanje građevinske dozvole sa dve na tri godine, a lokacijski uslovi sa 12 na 24 meseca.

„Imaćemo i dopune Zakona o katastru i e Plan, tako da planska akta više nećemo čekati godinama, što je ponekad bio slučaj“, rekla je Mihajlovićeva i dodala da se uvode i male licence, pored velikih, tako da niko neće moći da gradi bez licence. Ministarka je objasnila da parlament treba da donese potpuno novi Zakon o građevinskim proizvodima koji će prvi put regulisati kvalitet građevinskih proizvoda i napomenula da su zemlje u regionu odavno to uradile. Istakla je da se donose izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koje će posebno regulisati taksi prevoz, pošto u Srbiji ima najmanje 17.000 taksista koji su sastavni deo transportnog sistema svakog grada.
Naglasila je da će svi moći da se bave taksi prevozom, ali u skladu sa zakonom.

„Vlada jeste za digitalizaciju i za aplikacije i servise poput Kar-go i Jandeks, ali tražimo registraciju“, dodala je Mihajlovićeva.

Komentarišući predloženi zakon Vojislav Šešelj, lider radikala podsetio je da je zakon o ozakonjenju donet pre tri godine, ali je nakon toga počela da buja gradnja i videlo se da krivično gonjenje skoro da nije moguće, pa se sada preti rušenjem svega.

„Ako ste mislili striktno da sprovedete taj zakon pre tri godine onda ste morali da porušit dve kuće Tomislava Nikolića na obali Save u zaštićenom pojasu, na državnoj zemlji. Za taj problem znate više od šest godina i ništa niste uradili, jer vam je on bio šef partije i šef države. Znači on zbog toga ima pravo da svojim ličnim, telesnim izlučevinama i izlkučevinama svoje šire porodive ztagađuje direktno beogradski vodovof“, rekao je Šešelj i upitao koja će se to Vlada sada usudiuti da krene odjednom da ruši 100 000 objekata. On je konstatovao da će biti porušen poneki objekat, verovatno sirotinje, za primer.

Boško Obradović, lider Dveri pozvao je ministarku Mihajlović da navede jedan objekat koji je ova vlada srušila. Pitao je da li su srušeni nelegalni objekti Muamera Zukorlića u Novom Pazaru.

„Vi danas predlažete izmene zakona , a niste srušili simbol divlje gradnje na vrhu Kopaonika“, pitao je Obradović i dodao da gradonačelnik Čačka gradi jedan sprat više od dozvoljenog i da mu niko ništa ne može.

I Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS ocenio je da bi bilo dobro da ministarka Mihajlović kaže koliko je objekata za protekle tri godine i da li je istina da je završeno samo 177. 000 postupaka, od ukupno dva miliona objekata.

Sonja Pavlović, poslanica Kluba samostalnih poslanika primetila je da se bez analize važećeg zakona uzlazi u njegovu izmenu, a da je istinski efekat u praksi taj da u Srbiji više nema istinske arhitekture, nema doslednog polaniranja, a domaći izvođači su angažovani kao podizvođači fantomskih firmi u Srbiji.

Odgovarajući na primedbe opozicionih poslanika ministarka Mihajlović je navela da se ovim izmenama zakona o ozakonjenju ništa ne poništava , da ništa nije puj pike ne važi u odnosu na zakon koji je prethodno donet .

„Ovde samo stavljamo dodatne načine, kako želimo da obezbedimo da ono što može da se ozakoni, a da ono što ne može da se nađe način kako to da se reši“, rekla je ona.

Pročitajte OVDE zašto američke firme grade u Srbiji.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bespravno izgrađen objekat na vrhu Srbije - Pančićevom vrhu - pokazuje da sistem funkcioniše u interesu pojedinaca.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA