Najnovije

HAOS U NARODNOM POZORIŠTU: Zaposleni traže smenu bahatog upravnika

Samo nekoliko dana nakon što je u javnosti odjeknula vest da su se potpisnici podrške SNS Jug Radivojević i Jasmina Petrović našli na čelu Opere i Drame Narodnog pozorišta,zaposleni u ovoj instituciji uputili su zahtev upravniku te ustanove, Dejanu Saviću, da podnese ostavku i da se preispita odluka o smeni v.d. direktora Drame Željka Hubača. Novoizabrani v.d. direktor Drame, reditelj Jug Radivojević, podneo je ostavku na to mesto, rečeno je danas na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Konferencija u Medija centru na kojoj su glumci tražili smenu upravnika (Foto: Medija centar)

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat pozdravila je odluku Radivojevića da ne prihvati mesto dirktora Drame Narodnog pozorišta, ocenivši da je time pokazao razumevanje za trenutnu situaciju u kojoj se ova ustanova nalazi. Ona je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja da se uključi u ovaj slučaj.

- To je vrhunski moralan čin. Jug Radivojević je pokazao da nas prepoznaje kao svoje kolege i da je shvatio ozbiljnost situacije. Narodno pozorište nema direktora Drame. Zato apelujemo da se na to mesto vrati Željko Hubač, čovek koji je uspeo da ostvari kontinuitet u stvaralaštvu i čiji je kvalitetan rad bio prepoznat, kako u našoj zemlji, tako i u regionu - rekla je Rigonat.

- Ovo je šamar, ovo je negiranje uspeha. Dejan Savić je doveo našu kuću u krizu, jer je direktnim smanjivanjem budžeta dramskog repertoara ugrozio naš kontiunuitet i doveo u pitanje sezonu. Iz aviona je vidljivo da Dejan Savić mora da ode sa mesta upravnika Narodnog pozorišta - smatra ona.

Govoreći o Hubaču, glumica Dušanka Stojanović je rekla da je reč o „skromnom čoveku koji je uspeo da stvori repertoar sa evropskim rejtingom“, demantujući raniju izjavu upravnika Dejana Savića, koji je govoreći za televiziju Pink, izjavio da iza pobune zaposlenih u Narodnom pozorištu stoje politički interesi.

Glumac Branko Jerinić smatra da je Hubačovom smenom iskazana namera da se, kako on ocenjuje, na najgrublji mogući način promeni vizura dramskog repertoara Narodnog pozorišta.

- Oni su novac za Dramu preusmerili na međunarodnu saradnju. Na najgrublji i najbahatiji način, Savić i uprava su uništili proces rada. I to u vreme kad obeležavamo 150 godina postojanja ustanove - rekao je Jerinić, dodajući da Narodno pozorište, osim što je jedan od vrhunskih umetničkih simbola srpskog naroda, predstavlja i simbol njegovog trajanja.

Na konferenciji za novinare, umetnici Narodnog pozorišta su pročitali saopštenje pod nazivom „Nije umetnički ćutati“, gde navode da je zbog bahatosti uprave, na čelu sa upravnikom Narodnog pozorišta Dejana Savića, dovedena u pitanje čitava sezona, te upitali: „Kome smeta uspešan repertoar?“

Potpisinici ovog saopštenja, između ostalog, su:

Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Branko Jerinić, Nataša Ninković, Slobodan Beštić, Nela Mihajlović, Bane Vidaković, Sena Đorović, Nebojša Dugalić, Tanja Mandić Rigonat, Boris Pingović, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Anja Mandić, Igor Đorđević, Danijela Ugrenović, Vuk Kostić, Anđelka Tadić, Zoran Ćosić, Aleksandar Srećković, Darko Tomović, Hadži Nenad Maričić, Miloš Đorđević, Bojan Krivokapić, Aleksandar Đurica, Pavle Jerinić, Nada Šargin, Marina Medenica, Jasmina Urošević, Danica Stevanović, Miloš Obrenović, Saša Tanasković, Željko Hubač.

 

Izvor: Medija centar

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA