Najnovije

MOGU DA UBIJU I SILUJU - NEĆE ODGOVARATI: Međunarodni graničari stižu u Crnu Goru

Crna Gora može odobriti članovima tima da primenjuju silu u odsustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore.

Fronteks (Foto: frontex.eu)

Crna Gora će, najverovatnije do kraja godine, zaključiti sporazum sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu – Fronteks, a njeni pripadnici imaće poseban imunitet i ovlašćenja.

Tzv. evropski “čuvari” granice imaće imunitet od krivične nadležnosti Crne Gore po pitanju dela počinjenih u obavljanju njihovih službenih dužnosti tokom akcija koje se sprovode u skladu sa operativnim planom.

“U slučaju tvrdnji da je član tima počinio krivično delo, izvršni direktor Agencije i nadležni organ matične države članice odmah će biti obavešteni. Pre početka postupka pred sudom, izvršni direktor Agencije nakon pažljivog razmatranja bilo kog predočenja nadležnog organa matične države članice i nadležnih organa Crne Gore, potvrđuje sudu da li je delo u pitanju počinjeno u obavljanju njihovih službenih dužnosti u toku akcija počinjenih u skladu sa operativnim planom. Do potvrde izvršnog direktora Agencije, Agencija i matična država članica će se uzdržati od preduzimanja bilo kakvih mera koje bi mogle ugroziti eventualno naknadno krivično gonjenje člana tima pred nadležnim organima Crne Gore. Ako je delo počinjeno tokom obavljanja službenih funkcija, postupak se neće pokretati. Ukoliko delo nije počinjeno tokom službenih dužnosti, postupak se može nastaviti. Potvrda izvršnog direktora Agencije obavezujuća je prema nadležnim organima Crne Gore”, navodi se u dokumentu Vlade Crne Gore.

Pripadnici Fronteksa imaće i imunitet od građanske i upravne nadležnosti Crne Gore u odnosu na sva djela koja počine prilikom obavljanja svojih službenih dužnosti tokom akcija koje se sprovode u skladu sa operativnim planom.

To znači da ako se protiv članova tima pokrene bilo kakav parnični postupak pred bilo kojim sudom Crne Gore, o tome se bez odlaganja obaveštavaju izvršni direktor Agencije i nadležni organ matične države članice.

Ovde se ne prekida spisak privilegija, pa će tako članovi Fronteksa izuzeti od bilo kakvog oblika oporezivanja zarade i primanja u Crnoj Gori koje im za rad isplaćuju Agencija ili matične države članice, kao i od oporezivanja bilo kakvih prihoda koje primaju izvan Crne Gore.

Takođe, Crna Gora dozvoljava unos predmeta za ličnu upotrebu članova tima i odobrava oslobođenje od svih carina, poreza i povezanih naknada.

Prema dokumentu Vlade, članovi Fronteksa mogu obavljati zadatke i primenjivati ovlašćenja na teritoriji Crne Gore samo na osnovu instrukcija i, po pravilu, u prisustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore.

Prilikom obavljanja svojih zadataka i primene svojih ovlašćenja članovima Fronteksa se odobrava primena sile, uključujući službeno oružje, municiju i opremu, uz saglasnost matične države članice i Crne Gore, u prisustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore.

Crna Gora može odobriti članovima tima da primenjuju silu u odsustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore.

Pripadnici Fronteksa čak mogu imati uvid u nacionalnu bazu podataka ako je to potrebno za ispunjenje operativnih ciljeva utvrđenih u operativnom planu i za sprovođenje operacija vraćanja.

“Članovi tima imaju uvid samo u one podatke koji su potrebni za obavljanje njihovih zadataka i primenu njihovih ovlašćenja. Prije raspoređivanja članova tima Crna Gora obaveštava Agenciju o nacionalnim bazama podataka u koje se može izvršiti uvid. Uvid u baze podataka vrši se u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore o zaštiti podataka”, navodi se između ostalog u dokumetu koji je razmatrala Vlada.

Kako Amerikanci Dodiku '’pakuju'’ zatvor, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Fronteks

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA