Najnovije

PREOKRET U IDLIBU: Turci pritisli džihadiste Al Kaide! Militanti doneli odluku!

Al-Vatan je objavio izveštaje, navodeći izvore koji su bliski Turskom revolucionarnom narodnooslobodilačkom frontu da su turske obaveštajne službe održale nekoliko sastanaka sa rukovodstvom dve grupe na severu Sirije.

DŽihadisti u Idlibu (Foto: Jutjub)

Izvori su javili da su turske obaveštajne službe vršile pritisak na lidere grupa, istovremeno obećavajući da vlada neće izvršiti vojnu operaciju u Idlibu. Hadžat Tahrir al-Šam je zauzvrat, obećao da će promeniti svoju strukturu i izmeniti svoju džihadističku ideologiju, tako da ih Ankara više ne kvalifikuje kao terorističku organizaciju, dodale su novine. Sa druge strane, Al-Nusra je obećala da će povući svoje trupe i teško naoružanje iz demilitarizirane zone, bez zvaničnih objavljivanja tog poteza medijima.



Al-Nusra je takođe obećala da će raspustiti svoju takozvanu "vladu spasa" koja upravlja teritorijama koje grupa kontroliše u Idlibu. Deo ove vlade će se spojiti sa privremenom vladom koju je formirala Nacionalna koalicija za sirijsku revoluciju i opozicione snage. Al Vatan je precizirao da je uslov DŽabhat al-Nusre za raspuštanje bio garancija bezbednosti za njene članove i vođstvo.

Idlib ostaje jedina pokrajina iz koje sirijska vlada još uvek nije eliminisala ekstremne i pobunjeničke snage. Sredinom septembra, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se da se do 15. oktobra odredi demilitarizovana zona u sirijskoj provinciji Idlib.

Pogledajte OVDE šta je poručio iranski general džihadistima ID.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kamp za obuku terorista Hadžat Tahrir al Šama u Idlibu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA