Najnovije

Srbija da bude garant post-izbornog mira u Republici Srpskoj

Najava državnog vrha Republike Srbije o tome da se neće aktivno mešati u izborni proces u Republici Srpskoj je pozitivan pomak u pravcu vođenja odgovorne politike prema Srbima u regionu.  Poslati snažnu poruku da se podržavaju politički procesi, a ne pojedinci je dosta prefinjen diplomatski zahvat i u tom smislu se treba ugledati na Rusiju i njen nastup vezano za izbore u BiH i Republici Srpskoj. Rusija je diplomatski perfektno izrazila svoj stav da svim snagama podržava Republiku Srpsku u njenim dejtonskim okvirima, a da pri tome nije favorizovala nikoga. Sergej Lavrov je prilikom posete Bosni i Hercegovini kroz svoj odnos i poruku jasno stavio do znanja da su mu podjednako prihvatljivi i Milorad Dodik i Mladen Ivanić. Takođe, Predsednik Rusije, Vladimir Putin je svojom neforamalnošću i potpunim odsustvom državnog protokola prilikom sastanka sa Miloradom Dodikom jasno stavio do znanja da se on lično ni na koji način neće mešati u izbore u Republici Srpskoj jer da je hteo da se aktivno meša onda sastanak ne bi bio u VIP salonu trkališta Formule 1, već bi bio protokolarno upriličen u Kremlju.

Vojska Srbije (Foto: Jutjub)

Piše: Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret

Dakle jedino isparavan stav nas iz Srbije je da treba podržati Republiku Srpsku i njeno jačanje, a ko god da pobedi, da li Mladen Ivanić ili Milorad Dodik neće biti problema jer iako različiti kao ličnosti obojica su neupitne patriote i svako je na svoj način garant opstanka i razvoja Srpske.

Međutim, ono što je više nego očigledno je to da se paralelno sa izborima u Republici Srpskoj odigrava i jedan veoma opasan okršaj koji zaista može da dovede do velikih problema. Reč je o slučaju ubistva Davida Dragičevića i obračunu koji se oko toga ima između Predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika i Ministra policije, Dragana Lukača. Po svemu što se može videti od samog ubistva Dodik i Lukač pokušavaju da jedan drugome u ruke ubace taj „vruć krompir“, a pošto pokušaj da se sve prebaci na tužilaštvo nije uspeo sada se ima da će završnica izborne kampanje ujedno biti i završnica te bitke dva ključna čoveka aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

U takvoj situaciji onda nije isključeno da su se i pojedine strane službe umešale i da koriste rascep u bezbednosnom sistemu. Čak bih se smeo usuditi da kažem kako mi se čini da su te strane službe uspele da stvore situaciju u kojoj oba aktera ove opasne bitke smatraju da im je nedelja 7.10. biti ili ne biti. I upravo je to najopasnija tačka i razlog zbog kojeg smatram da se Srbija ipak mora umešati, ali ne u podršku nekom kandidatu na izborima  nego u sprečavanje krajnje eskalacije obračuna Dodik-Lukač.

Takođe, Srbija će morati odmah posle izbora da bude medijator u pravljenju jedne široke koalicije koja će predvoditi novu Vladu Republike Srpske i to bez obzira na izborni rezultat. Prvi zadatak te vlade narodnog jedinstva moraće da bude rešavanje slučaja ubistva Davida Dragičevića i drakonsko kažnjavanje svih onih koji su zbog svoje bahatosti i osionosti doveli u opasnost sam opstanak Republike Srpske.

Intervju sa Mišom Vacićem predsednikom Srpske desnice pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bitke sprpske vojske iz Prvog svetskog rata pretočio u društvenu igru.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA