Najnovije

GENERALŠTAB, KOMANDANT, ORUŽJE: Šta piše u zakonima o vojsci koje su Albanci usvojili uz psovke i vređanje Srba! (VIDEO)

Kosovski poslanici juče su neviđenom brzinom, bez trzavica među sobom, ali sa salvom uvreda za Srbe, usvojili tri zakona koja regulišu transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku.

Kosovska policija (Foto: kosovopolice. com)

Prema usvojenim zakonima ove oružane sile zvati praktično isto kao i do sada, Kosovske bezbednosne snage (KBS), ali dobijaju sve ostale atribute vojske, od vrhovnog komandanta, preko generalštaba, do oružja, činova, svoj dan...

Iako je do skoro međunarodna zajednica insistirala da Kosovo može da ima vojsku isključivo ako do nje dođe ustavnim promenama, a ne zakonima, što su albanski poslanici upravo uradile, rekacije za sada izostaju. Izostale su i rekacije na primitivne scene poslate iz prištinskog parlamenta kada su albanski poslanici predstavnike Srpske liste, koji su odlučili da se povuku sa sporne sednice, ispratili povicima: "Škinje (svinje), nije vam mesto ovde, gubite se".

Ipak, Kosovo je danas praktično načinilo prvi korak ka formiranju svoje vojske, a novine koje donose usvojeni zakoni su brojne.

Ovi zakoni predviđaju da bi do transformacije u vojsku trebalo da dođe tokom perioda od 10 godina. Takođe, predviđeno je da KBS deluje na celoj teritoriji "Republike Kosovo" kroz jedinstveni lanac komandovanja.

Inače, predsednik Kosova je i vrhovni komandant KBS, i on je osoba koja u hitnim slučajevima ima sva ovlašćenja da naredi mobilizaciju.

Najviša vojna organizaciona struktura biće Generalštab, na čijem čelu će se nalaziti osoba koja ima čin generala, i koju predlaže ministar odbrane, a imenuje predsednik Kosova.

KBS će imati četiri je kategorije pripadnika: aktivni i rezervni sastav, regrute i veterane KBS. Kako zakon predviđa, u ovim oružanim snagama biće do 5.000 aktivnih članova, ali će deo vojske biti i rezervno osoblje, kadeti, regruti i civilno osoblje.

Kada je reč o organizaciji, KBS će imati pet komandi: glavni štab, Komandu kopnene sile, nacionalne garde, logističku i komandu za doktrinu i obuku.

Vojni simboli

Propisano je i da KBS imaju svoje simbole: zastavu, himnu, simbol KBS i simbole jedinica KBS. Takođe, navodi se i da će dan Kosovskih snaga bezbednosti biti 27. novembar.

Osnovni zadatak KBS je "zaštita teritorijalnog integriteta Republike Kosovo", što je praktično glavni zadatak vojske bilo koje suverene države.

Da je reč o uvođenju u državnu hijerarhiju, svedoči i to što će po ovim zakonima KBS preći pod okrilje Ministarstva odbrane, što do sada nije bio slučaj.

Međutim, ono čega nema u zakonima jeste oružje. Ono se naravno pominje, ali ne i sa kojim i sa koliko oružja će KBS raspolagati, već se navodi da će se naoružavanje obavljati "u skladu sa potrebama KSB-a, za ispunjavanje svojih nadležnosti i dužnosti".

Trajanje službe u KBS može da bude kratkoročno, i dugoročno, što će se precizira ugovorima. Takođe, postoji i mogućnost napredovanja u karijeri, nagrade, pohvale, ali i plate i beneficije, kao i zdravstvena zaštita za buduće vojnike u KBS. Takođe, predviđeno je i sticanje činova tokom službe.

Prema danas usvojenim dokumentima, član KBS je "građanin koji služi pod vojnom zakletvom i čuva uniformu sa odgovarajućim simbolima". Kriterijumi za prijem u vojsku postoje, od toga da osoba koja želi da se angažuje mora da bude punoletna, ali i državljanin Kosova, preko ispunjenja određenih obrazovnih, zdravstvenih i fizičkih sposobnosti, do toga da nije osuđivana...

Prvi od tri dokumenta - Zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane usvojen je sa 101 glasom "za". Nakon toga je ekspresno, u prvom čitanju, sa 98 glasova usvojen i drugi vladin predlog zakona koji se bavi nadležnostima, organizacijom i funkcionisanjem KBS, koja bi inače trebalo da bude multietnička, što bi značilo da u njenom sastavu treba da budu i pripadnici manjina sa KiM, uključujući i srpsku koja je najbrojnija.

Treći zakon je usvojen sa 96 glasova, a reč je o dokumentu koji reguliše opšte uslove u službi, razvoj karijere, prekid službe.

Pročitajte OVDE koliko Šiptari daju na lobiranje u Interpolu.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA