Najnovije

ŠIPTARI PRAVE VOJSKU I PRETE KLANJEM: Srbi, napravićemo sudžuke od vas!

Svaki dogovor koji su mogli da pogaze - pogazili su, a u istom danu kada su odlučili da uz dozvolu SAD formiraju vojsku takozvane republike Kosovo, poslanik partije NISMA (predsednik Fatmir LJimaj, glavni pregovarač Prištine za dijalog u Briselu) otkrio je šta će biti primarni zadatak oružanih sila Prištine.

Nedavni neredi na Kosovu povodom posete Aleksandra Vučića (Foto: Jutjub)

- Vi ste ubili nas 14.000, mi smo ubili vas 1.400, nismo mogli više, ali bismo od vas napravili sudžuk - zapretio je Miljaim Zeka.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, je prokomentarisao najnoviju pretnju:

- Što se tiče te skandalozne izjave, kako ostati pribran i odgovoriti na kulturan način na tako nešto. Ovo je samo još jedna poruka kako je težak život Srba na KiM. Kad albanski predstavnici unutar institucija poručuju da će od Srba da naprave sudžuk, onda stavljaju jasno do znanja da formiranjem takozvane kosovske vojske žele da naprave mašinu za pravljenja sudžuka. Najviše zabrinjava ćutanje međunarodne zajednice, i na protivpravni pokušaj formiranja vojske i na ovakve šovinističke izjave predstavnika kosovskih Albanaca.

Šta podrazumeva vojska Kosova!?

Iako ni po jednom međunarodnom sporazumu Priština ne bi smela da formira svoje oružane snage, ona je to učinila, zaobilazeći sopstveni ustav. Buduća vojska Kosova trebalo bi da broji 5.000 pripadnika aktivnog sastava, kao i 3.000 u rezervi, a za teško naoružanje, borbena vozila, helikoptere i tenkove Priština bi se oslanjala na donacije. Zakoni predviđaju da do transformacije u vojsku dođe u periodu od deset godina, i ona bi pokrivala celu teritoriju Kosova. Vojska će imati četiri kategorije pripadnika, odnosno aktivni i rezervni sastav, regrute i veterane (pripadnici OVK), ali i rezervno osoblje, kadete, regrute i civilno osoblje.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi sud za zločine OVK morao da se pozabavi izjavom albanskog poslanika.

- I sa srpske strane je bilo zločina, ali smo mi procesuirali, a gospodin sada direktno priznaje da je upleten u ubistvo 1.400 Srba, mada je ta brojka daleko veća. Ovo je poruka međunarodnoj zajednici da mora da kazni zločince iz redova OVK, inače će ostvariti svoje pretnje i nastaviti sa ubijanjem.

S druge strane, vojni analitičar Vlade Radulović smatra da su promene u ovom trenutku „kozmetičke“ i da ostaje da se vidi kakav će biti stav Kfora po tom pitanju.

- Vrlo je upitno da li bi patrolirali adminstrativnom linijom. Morali bi da dobiju dozvolu od Kfora za bilo kakvu patrolu i pitanje je onda kakva bi bila reakcija Srbije ako bi se pojavili na severu Kosmeta. To što su oni promenili naziv ovom trenutku, to su samo kozmetičke promene. Na dugoročnom planu idu na to da povećaju broj ljudstva, ali i da pređu sa lakog na teško naoružanje, da probaju da idu s tenkovima i borbenim vozilima. Najbitnije je pitanje kako će se Kfor postaviti, jer ovo za nas nije prihvatljivo i svakako će doprineti otežavanju bilo kakvog dijaloga - navodi Radulović i dodaje da Priština nema para u budžetu za opremanje vojske, tako da će zavisiti od donacija sa strane.

Pročitajte OVDE još detalja o kosovskoj vojsci.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Sa Palmerom najviše o KiM i kosovskoj vojsci.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA