Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PROŠLO JE 7 GODINA OD GADAFIJEVOG UBISTVA: Posle ove brutalne likvidacije više ništa nije bilo isto u Libiji!

Na današnji dan, 2011. godine, ubijen je Moamer Gadafi, libijski vođa koji se na čelu te zemlje nalazio preko četiri decenije, od 1969. do 2011.

Moamer el Gadafi sa Medvedovim (Foto: Jutjub)

Vojni oficir po obrazovanju, Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a došao je na vlast 1969. godine kada je uz pomoć Saveza slobodnih oficira izvršio puč i srušio kralja Idriza. Odmah nakon toga, preimenovao je državu u Socijalističku narodnu libijsku arapsku džamahiriju i uspostavio socijalistički režim, kakav do tada nije viđen.

Sistem se zasnivao delimično na arapskom nacionalizmu i "direktnoj demokratiji". Tačnije, propagirao je politički sistem narodnih kongresa i narodnih komiteta kao direktnu demokratiju bez parlamentarizma. Ovo ustrojstvo je nazivao islamski socijalizam koji je podrazumevao i privatno vlasništvo nad malim preduzećima, dok je vlada kontrolisala velike firme.

S druge strane, nametnuo je i deo islamskog morala zabranivši alkohol i kockanje.

Do poslednjeg dana vladavine insistirao je na pravljenju unije afričkih zemalja, nešto poput EU.

Godine 2011. pobunjenici koji su započeli rat u Libiji, tražili su da se povuče sa vlasti i napusti zemlju, a Tribunal u Hagu je čak raspisao i poternicu za njim zbog navodnih zločina protiv čovečnosti.

Ubijen je 20. oktobra 2011. u rodnom Sirtu, a UN su zatražile istragu o njegovom ubistvu jer se smatralo da je u pitanju ratni zločin.

Britanski BBC objavio je snimak poslednjih trenutaka života Gadafija u prilogu "Lov na Gadafijev zlatni pištolj". Na snimku se vidi razularena masa koja ga je teško mučila, a na kraju i ubila.

Nakon njegove smrti došlo je do raspada Libije, a veliki deo teritorije zauzela je Islamska država.

Imao je sedmoro dece i to 6 sinova i ćerku. Najmlađi sin Sejf al Arab al Gadafi ubijen je 30. aprila 2011. godine tokom NATO bombardovanja Tripolija, kada je stradalo i njegovo troje unučadi.

Pročitajte OVDE šta je “besni pas” Matis rekao Sergeju Šojguu kad su se sreli.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA