Najnovije

TRAMP I POMPEO NASTAVLJAJU DA PONIŽAVAJU IRAN: Ponovo čačkaju ljutog persijskog lava!

U intervjuu za magazin "Forejn Afeirs", američki državni sekretar Majk Pompeo posebno se fokusirao na predsednika Trampa koji je pokrenuo "kampanju pod pritiskom" protiv Irana, za šta je rekao da se sastoji od ekonomskog pritiska i odvraćanja.

Iranske specijalne snage (Foto: Jutjub)

U tom smislu, Pompeo je jasno pokazao da, iako Vašington nije zainteresovan za stvaranje oružanog sukoba sa Teheranom, nastaviće da jača svoje vojne snage.

- Mi ne želimo rat. Ali moramo jasno navesti da je eskalacija izgubljena stvar za Iran; Islamska Republika ne može da odgovari vojnoj moći SAD i ne bojimo se da kažemo iranskim liderima da to znaju - istakao je Pompeo.

Tramp je rekao da će potpuni pritisak na Iran nastaviti da raste ako Teheran "ne zadovolji standarde koje SAD i njeni partneri i saveznici i sam iranski narod žele da vide".

- SAD će nastaviti sa kampanjom pritiska dok Iran ne demonstrira opipljive i održive pomake u svojoj politici. Ako Iran izvrši te promene, mogućnost novog sveobuhvatnog sporazuma značajno će se povećati - rekao je Pompeo, u vezi sa nuklearnim sporazumom u Iranu, poznatom i kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) za 2015. godinu, koji su SAD napustile u maju 2018.

On je dodao da ne isključuje "dogovor sa režimom iranskog predsednika", ali je upozorio da ako Teheran ne obustavi program, Teheran "će se suočiti s povećanjem troškova za sve svoje nepristojne i nasilne aktivnosti širom sveta".

Pompeo je takođe napomenuo da Tramp želi "američke saveznike i partnere uz sebe" kada je u pitanju održavanje kampanje pritiska protiv Irana, za koji je rekao da su ga već pozdravili francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

- Ovaj široko rasprostranjeni sporazum o iranskoj pretnji ne ostavlja prostor zemljama da ostanu ambivalentni u pogledu toga da li će se pridružiti globalnim naporima za promenu ponašanja Irana, koja je velika i sve veća - rekao je Pompeo.

NJegove primedbe došle su nakon što je iranski ministar inostranih poslova Mohamad DŽavad Zarif opisao anti-iranske sankcije SAD kao "potpuno nepoštovanje vladavine prava i ljudskih prava celog naroda".

Ranije je rekao da Teheran veruje da je "svet došao do zaključka da SAD moraju napustiti svoju zavisnost od sankcija".

- Predsednik SAD i njegovi prethodnici su nas sankcionisali već 40 godina, ali uz Božju milost i napor iranskog naroda, postigli smo napredak, postigli dostojanstvo iz dana u dan i trpeli poteškoće - naglasio je on.

Zarif je naglasio da je Teheran odlučio da demonstrira svoju odgovornost tako što će ostati u nuklearnom sporazumu uprkos povlačenju SAD iz sporazuma.

Predsednik Tramp je 8. maja izjavio da SAD napuštaju JCPOA i obećavaju da će nametnuti "najviši nivo" sankcija za iranski energetski, petrohemijski i finansijski sektor.

Situacija u Libiji i dalje haotična. Pogledajte OVDE detaljnu analizu situacije u ovoj zemlji.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Promotivni spot iranskih specijalnih snaga iz 2018. godine

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA