Najnovije

ZASEDANJE SRPSKIH TEMPLARA I NAJUTICAJNIJIH VITEZOVA PLANETE: Čuvari hrišćanstva većali u Beogradu

Zasedanju velikog veća naših templara prisustvovali najuticajniji vitezovi planete. U prestonici se okupilo 500 vitezova iz dvadeset država.

Templari u Srbiji (Foto: Jutjub)

- Drago nam je što smo se sastali u Beogradu posle više od 15 godina. Srbija je zemlja sa jakom hrišćanskom i viteškom tradicijom, na čijoj teritoriji su se susretale mnoge kulture i nacije. Prva je pravoslavna zemlja koja je osnovala svoj templarski red i proširila ga na Bugarsku, Grčku i Rusiju. Sada nam je ukazana čast da zajedno budemo domaćini svih čuvara hrišćanstva u sveta.

Ovako govori Patrik Rea, veliki majstor Međunarodnog reda templara (OSMTH), koji je sa još 500 vitezova i dama templara iz dvadeset država prisustvovao svečanom zasedanju Velikog magistralnog veća tokom prethodnih pet dana u Beogradu.

Na dnevnom redu su, pored pitanja funkcionisanja OSMTH u modernom svetu, bili i borba za očuvanje hrišćanstva i viteštva, zalaganje za ekumenizam i mir, izbor novog rukovodstva i usvajanje deklaracija i rezolucija o najvećim svetskim problemima kao što su siromaštvo, glad, pijaća voda, terorizam, ugrožavanje hrišćanskog sveta...

- Odlukom najvišeg templarskog tela, Velikog magistralnog veća OSMTH, Red vitezova templari Srbije je proglašen velikim prioratom u martu 2003. i priznat kao ravnopravni član pod zaštitom ove međunarodne templarske organizacije. Organizacija vitezova templara Srbije formirana je s prevashodnim ciljem baštinjenja vekovne kulture viteštva u svakodnevnim odnosima među ljudima, koja ima duboke korene i u tradiciji na teritoriji Srbije. Mi smo potpuno autonomni u svom delovanju i imamo svoje delegate u najvišim organima OSMTH, zatim u UN, Unesku, Unicefu, NATO i drugim međunarodnim organizacijama - kaže veliki prior Dragutin Zagorac, starešina Reda vitezova templara Srbije.

Veliki priorat Srbije broji blizu 200 članova. Ima svoje komanderije i članove i u Crnoj Gori, na Kipru i u Republici Srpskoj, a u pripremi je formiranje komanderija templara na Kosmetu.
Proslava devet vekova od nastanka templara počela je u aprilu u Atini, gde je održana prva sednica Velikog magistralnog veća OSMTH. Za pet dana zasedanja u Atini, mnogo se govorilo o Velikom prioratu Srbije i našoj zemlji.

- Nikada ranije to se nije događalo. Odata nam je počast i ceremonijalno, jer su naš veliki priorat i naša delagacija bili posebno predstavljeni kao najvažniji red na istoku Starog kontinenta - kaže Zagorac.

OSMTH je prihvatio Deklaraciju o zaštiti hrišćanske baštine na Kosmetu, koju je podneo Veliki priorat Srbije, a Međunarodni red templara je prosledio u UN i Unesko.

Oduševljenje

Novi veliki majstor OSMTH Dejvid Eplbi, iz SAD, izrazio je zadovoljstvo boravkom u Beogradu, otrkivši i da je privatno povezan sa Srbijom:

- Moji baka i deka su živeli u Beogradu pre 100 godina. Radili su kao diplomate SAD u Beogradu. Odmalena sam slušao izuzetne priče o Srbima i onome što su učinili u Prvom svetskom ratu.

Činjenice

Međunarodni templarski red sa orginalnim nazivom Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani je formiran 1805. godine u Francuskoj, na korenima drevnih templara. OSMTH ima oko 7.000 članova templara širom sveta i sastoji se od nacionalnih organizacija koje se nazivaju veliki priorati.

Pogledajte OVDE srpskog vojnika kakvog bi poželela svaka vojska na svetu.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Priča o templarima, masonima i ostalim tajnim društvima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA