Najnovije

Bivši hrvatski premijer proglašen krivim za ratno profiterstvo! Evo koliko je uzeo novca, i mora da ga vrati!

Bivši hrvatski premijer proglašen je krivim za primanje provizije od austrijske Hipo banke, ali i oslobođen za prodaju jeftine struje Diokiju.

Ivo Sanader (Foto: Jutjub)

Za primanje provizije od Hypo banke Ivo Sanader je već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader proglašen je krivim pred Županijskim sudom u Zagrebu za primanje provizije od austrijske Hypo banke te nepravomoćno osuđen na dve i po godine zatvora.

Za primanje provizije od Hypo banke Sanader je već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud Hrvatske.

U "aferi Hypo" Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) tereti Sanadera da je, kao zamenik ministra spoljašnjih poslova, uzeo proviziju u protivvrednosti od 3,6 miliona kuna (gotovo 500.000 evra), nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Budući da se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

'Nisam ratni profiter'

"Tvrdim da nisam ratni profiter", rekao je Sanader u svojoj obrani na kraju suđenja.

Tužiteljstvo je, pak, ustvrdilo suprotno i u završnim govorima istaknulo da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tokom celog postupka umanjuje svoju ulogu.

Sporni novac Sanader, prema presudi, mora vratiti. S obzirom da je u pritvoru i na izdržavanju kazne proveo onoliko za koliko je presuđen, neće ići u zatvor.

U drugom slučaju - "HEP-Dioki", za koji je presuda objavljena sat vremena kasnije, Sanader je oslobođen optužbi.

USKOK je u tom predmetu teretio i bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka, koji je u međuvremenu preminuo, a kako on nije uspeo da svedoči, obrana je tražila da se postupak obustavi.

Jedna nepravosnažna presuda

U tom slučaju Sanader je još 2012. godine optužen da je Mravka poticao da kompaniji njegovog bliskog prijatelja Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 miliona kuna (gotovo 2,1 milion eura) i prodaje struju ispod tržišne cene.

Od niza korupcijskih postupaka Sanader je nepravomoćno osuđen jedino u "slučaju Planinska", gde je dobio 4,5 godine zatvora, zbog optužbi da je primio 17 miliona kuna (gotovo 2,3 miliona eura) "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu u Planinskoj ulici od firme bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i vlasnika mesara Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u "slučaju Fimi media", nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, novac iz državnih institucija i kompanija izvlačio za HDZ-ov "crni fond" i privatne potrebe.

Sanadera čeka i početak novog postupka za primanje mita u "slučaju INA-MOL", koji je zakazan za 23. novembar.

Pročitajte OVDE ko je novi neprijatelj Mila Đukanovića.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA