Najnovije

RUSKO ORUŽJE PRESTRAVILO AMERIKANCE: “Sirija je najopasnije mesto ove vrste ratovanja na planeti”

Pentagonov tehnološki sistem pokušava da spreči Rusiju da isključuje američke signale sa bojnog polja u Siriji, pokazuje federalna ugovorna dokumentacija.

Ilustracija (Foto: mil.ru)

Agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD – DARPA – je tokom nekoliko meseci dobila ugovore u vrednosti od najmanje 9,6 miliona dolara za radio sisteme dizajnirane da zaštite američke signale koji se koriste za organizovanje vazdušnih i artiljerisjkih udara.

Sporazumi sa američkim odbrambenim ugovorcima Northrop Grumman i L3 Technologies  dolaze usred rastućih zabrinutosti da bi Rusija mogla presresti i manipulisati američke ciljane podatke.

DARPA u ugovornim dokumentima kaže da program ima za cilj odbranu od takozvanog ubistvenog lanca, omogućenog oružjem za elektronsko ratovanje, koji bi mogao paralisati protivnike a zatim ih uništiti velim udarom.

Rusija je rasporedila skup sistema za elektronsko ratovanje u Siriji kako bi odbranila baze i vazdušna sredstva koja su potencijalno sposobna da ometaju i prevare američke sisteme, kažu stručnjaci.

“Američka vojska prepoznaje da se ruske sposobnosti elektronskog ratovanja razvijaju do tačke gde mogu predstavljati pretnju američkim sistemima,“ rekao je Samjuel Bendet, istraživački analitičar CNA, odbrambenog analitičkog centra u Vašingtonu. “Kada je reč o Siriji, Rusija ju je koristila kao veliku laboratoriju za svoje oružje.“

Najava DARPA-inog programa je usledila jer američki vojni zvaničnici sve više izražavaju zabrinutost, kako privatno tako i javno, o pretnjama ruskih sistema za elektronsko ratovanje na bojnom polju u Siriji.

U aprilu je NBC News izvestio da je ruska vojska omela GPS signale američkim dronovima u Siriji, tenika koja je prvobitno usavršena u Ukrajini. Šef američkog tima za specijalne operacije general Rejmond Tomas je ovu ratom razorenu zemlju nazvao “najagresivnijim okruženjem (elektronskog ratovanja) na planeti.“

Program će podržati Komandu za specijalne operacije, Marinski korpus i Vazdhoplovnu komandu koje su zadužene za spašavanje nestalih američkih vojnika. Portparol DARPA-e nije odgovorio na zahteve za komentar. Predstavnik kompanije L3 Technologies, jednog od dobitnika ugovora za radio tehnologiju, odbio je da odgovori na pitanje na godišnjem sajmu američke vojske prošle nedelje.

Američka kampanja u Siriji, uključujući i borbu za bivšu prestonicu Islamske države Raku, snažno se oslanjala na integraciju vazdušne podrške sa posredničkim snagama kao što su Sirijske demokratske snage. Bivši vojni oficiri su rekli da napredni ruski sistemi elektronskog ratovanja potencijalno mogu biti iskorišćeni za pružanje lažnih podataka o cilju američkoj vojsci koja koordinira vadušnom podrškom, ublažavajući njihovu efikasnost.

“Ako se (neprijatelj) može petljati sa tim kompjuterima da pruži pogrešne podatke, vi potencijalno možete pozvati na vazdušne udare na sopstveni položaj,“ rekao je Adam Rut, istraživač saradnik u Centru za novu američku bezbednost i bivši vojni rendđer koji je pomogao u direktnoj američkoj vazdušnoj podršci u Avganistanu. “To je visoko rizična aktivnost. Vi niste obično udaljeni nekoliko kilometara. Vi ste uglavnom na nekoliko stotina metara.“

Glavni izazov, rekao je Rut, je to što je američka vojska navikla da deluje u “blagim“ okruženjima poput Avganistana, gde ima manje sofisticiranih izazova da ospore američku vazdušnu moć na bojnom polju. Ali ako vojska više ne može komunicirati ili razviti podatke o ciljanju, “vazdušna podrška oduzima više vremena ili postaje nemoguća,“ rekao je on.

Američki komandant rekao je da se vojska budi po pitanju ozbiljnosti ove pretnje nakon što ih je Rusija prestigla tokom proteklih godina.

“Na frontu komunikacija moramo osigurati naše mreže,“ rekao je general-potpukovnik američke vojske Pol Fank, koji je komandovao američkom koalicijom koja se borila protiv Islamske države u Iraku i Siriji do juna. “Naši protivnici će se stalno prilagođavati, pa se mi moramo prilagođavati brže i češće.“

Fank, koji sada komanduje III korpusom vojske iz Fort Huda u Teksasu, rekao je da on nije bio upoznat sa programom pod vođstvom DARPA.

Od ulaska u sukob 2015. godine, Rusija je rotirala mnogo trupa u Siriji, rekao je Bendet.

Valerij Gerasimov, koji vodi Moskovske oružane snage, opisao je sirijsko bojno polje kao uvod u buduće ratove. To uključuje usvajanje elektronskog ratovanja (EW) u vojnu obuku.

“Kad god govorimo o ruskim EW sistemima, to je konstantna obuka,“ rekao je Bendet. “Oni to rade svakodnevno.“

Militanti šalju teško oružje u Hamu, u Idlibu napadaju demilitarizovanu zonu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski Specnaz u Siriji 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA