Najnovije

NAJVEĆA NATO VEŽBA OD KRAJA HLADNOG RATA JE POČELA: 50.000 vojnika iz 31 zemlje učestvuju (VIDEO)

Uz primenu hipotetičkog scenarija ponovnog uspostavljanja suvereniteta Norveške nakon napada "fiktivnog agresora", u toj zemlji počeli su najveći NATO manevri od kraja Hladnog rata.

Spoj trozupca (Foto: Jutjub)

Agencija navodi da je NATO brifovao Rusiju, koja se graniči sa Norveškom, o vežbi "Spoj trozupca 2018" i pozvao je u nadgledanje, ali da je Moskva, bez obzira na to, i dalje ljuta zbog te vežbe.

Podseća se da je ruski ministar odbrane upozorio da bi Moskva mogla da bude prisiljena da odgovori na povećanu aktivnost NATO-a u blizini zapadne granice Rusije.

AP navodi da danas pokrenute "ratne igre" Alijanse okupljaju 50.000 članova vojnog osoblja iz 29 NATO saveznica, uz partnerske zemlje Finsku i Švedsku, a angažovano je i oko 65 plovila, 150 letelica i 10.000 vozila.

Navodi se da je plan da vežba traje do 7. novembra, a održava se na području centralne i istočne Norveške, severnog dela Atlantskog okeana i u Baltičkom moru.

Mediji su ranije objavili da će ona predstavljati i veliki logistički izazov po državu domaćina koja mora da obezbedi i 1,8 miliona obroka i 4,6 miliona boca vode, kao i da se pobrine za 660 tona prljavog veša.

Pored toga, Norveška za potrebe vežbe mora da stavi na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji.

Hrvatski Večernji list objavio je navode norveške novinske agencije NTB da je, na osnovu iskustva sa pređašnjih vežbi, norveška vojska uspostavila direktnu telefonsku liniju putem koje će poljoprivrednici i drugi moći da prijave štetu nanetu poljoprivrednom zemljištu, šumama ili životinjama.

Navodi se da su pilići, na primer, osetljivi na buku koje proizvode avioni kada nisko lete. Norveška vojska rasporedila je veterinare i druge stručnjake da skeniraju vozila koja dolaze na vežbe kako bi obezbedili da ne donesu sa sobom invazivne vrste putem semena ili zemlje na gumama.

Vozači u Norveškoj i susednoj Švedskoj upozoreni su na moguće povremene zastoje zbog vojnih konvoja koji će se sporo kretati.

Norveški dnevni list Aftenposten objavio je da je holandska vojska načinila začuđujuću grešku u planovima pred vežbu, pošto je navodno zaboravila na vremenske uslove u Norveškoj i nije kupila zimsku odeću za oko hiljadu vojnika.

Prema informacijama tog dnevnika, holandski vojnici dobiće zbog toga po 1.000 evra da sami kupe dodatnu toplu odeću u Norveškoj.

Vežbe će takođe testirati sposobnost premeštanja opreme širom Evrope, što bi bilo potrebno u slučaju odgovora na stvarnu pretnju.

Navodi se da je Velika Britanija tako, na primer, odlučila da dopremi većinu opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske.

Sever i jug NATO snaga pripreme na terenu počinje danas, a glavni deo vežbe će biti održan od 31. oktobra do 7. novembra. Saveznici će biti podeljeni u dve grupe – "južne snage" sa brigadama iz Nemačke, Italije i Britanije i "severne snage" koje uključuju norveške, kanadske, švedske i američke vojnike. U prvom delu vežbe severne snage će napasti južne, a zatim obratno.

Podseća se da je u avgustu Rusija održala sopstvenu veliku vežbu "Istok" (Vostok) na istoku zemlje. Moskva je objavila da je u njima učestvovalo 300.000 vojnika, a zapadni diplomate smatrale su da je brojka preuveličana.

Kakav su raketni okršaj imali SAA i teroristi u Alepu, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA