Najnovije

KAO IZ HOROR FILMA! Nekadašnja vila Leke Rankovića krije mračne tajne srpske istorije! (VIDEO)

Ova nekad raskošna vila koja je pripadala jednom od najmoćnijih ljudi SFRJ i Titovog bliskog saradnika, osnivaču OZNA i UDBA, Aleksandru Rankoviću, danas izgleda kao kulisa jezivog horor filma.

Vila Aleksandra Leke Rankovića (Foto: Jutjub)

Nekada stecište visokog društva, danas je prepuštena na milost i nemilost okrutnom zubu vremena. Izreka "kad bi zidovi mogli da govore", možda najviše ima smisla kada se radi o ovoj kući koja krije tajne koje verovatno nikada nećemo biti u prilici da dokučimo. Grad Beograd je prošle jeseni oglasio prodaju vile na Senjaku u kojoj je živeo nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandar Ranković, ali kupca i dalje nema.
Vila se nalazi na placu od 40 ari, a cena je oko 3 miliona evra.

Površina kuće u Andre Nikolića 5 je 408 kvadratnih metara, gradnja je započeta pre Prvog svetskog rata, dok je vila poprimila današnji izgled po završetku rata. Niko nije podneo zahtev za restituciju. Objekat se nalazi u okviru prostorne celine Senjak - Topčidersko brdo - Dedinje i uživa status dobra pod prethodnom zaštitom.

U vili u Andre Nikolića 5 je do 1983. godine živeo narodni heroj, osnivač Organa za zaštitu naroda OZNA, Titov venčani kum i ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandar Ranković. Do 60-ih godina prošlog veka se kao vlasnik objekta vodila Smiljana Čavić rođena Ćuk, a kuća je u njenom vlasništvu bila 1958. godine, kada je zemljište masovno nacionalizovano. Ne postoje saznanja da je pre nje bilo drugih vlasnika objekta, ali do danas nije podnet zahtev za povraćaj imovine. Vlasnik vile Grad je postao 2012. godine kada je zdanje dobio u razmeni sa Olimpijskim komitetom Srbije, koji je bio vlasnik vile od 2000. godine. Predviđeno je da OKS zauzvrat dobije poslovnu zgradu u okviru SRC Tašmajdan.

Vojislav Šešelj otkrio najveću tajnu o svom poreklu. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Informer, Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Titova soba tajni, Aleksandar Ranković

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA