Najnovije

Tenkovski bataljon Ruske pravoslavne crkve: Zaboravljena istorija Rusije

Verovali ili ne, u Staljinovo vreme Ruska pravoslavna crkva imala je ni manje ni više nego svoj tenkovski bataljon. Radi se o slavnom, ali popularnoj istoriji slabo poznatom tenkovskom bataljonu "Dmitrij Donski".

Hram Hrista Spasitelja u Moskvi (Foto: Jutjub)

Krajem 1943, u periodu u kome je još uvek mnogo krvi moralo biti proliveno i hrabrosti pokazano kako bi se uništilo zlo nacističke ratne mašinerije, Ruska pravoslavna crkva donirala je oko 8 miliona rubalja (od čega je oko 2 miliona sakupljeno zaslugama vernika) kako bi opremila jedan tenkovski bataljon Crvene armije. Upravo u to vreme počinje jedna od najinteresantnijih priča Velikog otadžbinskog rata – ona o nastanku bataljona “Dmitrij Donski” ( Donski je bio prvi velmoža koji je ustao protiv mongolske vlasti u Rusiji).

Uvidevši patriotsku ulogu ruske crkve, sovjetsko državno rukovodstvo počelo je da napušta svoj čvrst stav, neprijateljski stav prema crkvi i vernicima. Tako je nacistički “rat istrebljenja” učinio nešto što je delovalo nemoguće – izmirio je boljševićku državu sa ruskom crkvom. 

Na prvom javnom susretu crkvenih zvaničnika sa oficirima i vojnicima Crvene armije, patrijarh moskovski i cele Rusije Sergije obratio se sovjetskim tenkistima sledećim rečima:

- Terajte omraženog neprijatelja iz naše Velike Rusije! Neka vas slavno ime Dmitirja Donskog vodi u bitku za svetu rusku zemlju! Napred, k pobedi, braćo vojnici!

Ovaj neobični tenkovski bataljon bio je vrlo kvalitetno opremljen. To je bila jedna od prvih oklopnih formacija Crvene armije koja je dobila modernizovane tenkove tipa T-34/85 sa topom povećane probojnosti i snažnim oklopima. 

Bataljon je izrazito uspešno vojevao i pokazao se dostojnim imena junaka koje je nosio. Procenjuje se da je jedinica u prva dva meseca borbi likvidirala oko 1.400 hitlerovaca, uništila 40 topova, stotinak mitraljeskih gnezda i 17 oklopnih vozila... Nakon završetka Drugog svetskog rata tenkovi ove jedinice našli su se u muzejima Moskve, Lenjingrada i Tule.

 

 

Izvor: Nedeljnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA