Najnovije

NATO: Razmatramo odgovor na nerazumno ponašanje Rusije!

Ministri odbrana zemalja NATO danas će razmatrati odgovor Alijanse na "ponašanje" Rusije, izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg na otvaranju plenarne sednice saveta ministara.

Jens Stoltenberg (Foto: Jutjub)

"Danas ćemo razgovarati o napretku u jačanju odbrane Alijanse, uključujući i naš odgovor na sve prisutnije ponašanje Rusije i nestabilnost na našim južnim granicama. Mi ćemo sagledati kako da osiguramo kretanje snaga kroz Evropu i između Evrope i Severne Amerike", rekao je on.

"Razmotrićemo implementaciju prilagođene komandne strukture Alijanse, koja stvara osnovu za odgovor na pretnje iz bilo kog pravca", rekao je Stoltenberg.

"Takođe ćemo razgovarati sa našim partnerima, Finskom, Švedskom i Evropskom Unijom o načinima za dalje jačanje saradnje u oblastima kao što su sajber bezbednost, borba protiv hibridnih pretnji i vojne mobilnosti", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Ostatak sastanka ministara odbrane održaće se iza zatvorenih vrata.

Ranije je Stoltenberg izrazio zabrinutost saveznicima zbog jačanja ruskog vojnog prisustva u Crnom moru, situacije u Azovskom moru, a takođe je pozvao Moskvu da odgovori na pitanja zemalja članica NATO-a u pogledu poštivanja odredbi Ugovora o raketama srednjeg i malog dometa.

Danas je Holandija takođe informisala ministre odbrane država NATO-a o "sajber napadu" na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja u Hagu, koji su prema tim tvrdnjama izvele ruske službe, ali da su ga "sprečile" holandske specijalne službe, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberga.

„Holandija je informisala ministre odbrane zemalja NATO-a o neprijateljskoj sajber operaciji protiv Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu. Operaciju je izvodila ruska vojno-obaveštajna služba GRU, ali ju se sprečila holandska specijalna služba, zajedno sa Velikom Britanijom“, navodi se u saopštenju Stoltemberga.

„Pored toga, Velika Britanija je utvrdila da GRU stoji iza niza sajber napada po celom svetu. Oni su pogodili građane mnogih država, uključujući i Rusiju, i izazvali ogromne ekonomske troškove“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, „saveznici iz NATO-a se solidarišu sa odlukom holandske i britanske Vlade da upute na Rusiju zbog otvorenih pokušaja da se potkopa međunarodno pravo i međunarodne institucije“.

„Rusija treba da prekine svoje nerazumno ponašanje, uključujući upotrebu sile protiv suseda, pokušaja mešanja u izborne procese i široke kampanje dezinformacija“, navodi se u saopštenju.    

Ranije je Vojno-obaveštajna služba Holandije saopštila da je sprečila hakerski napad Rusije na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja.    

Rusija je više puta naglasila da neće napasti nijednu zemlju NATO-a, kao i da se ne meša u unutrašnje poslove drugih zemalja, niti da je odgovorna za bilo koji hakerski napad.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Alijansa je dobro upoznata sa odsustvom planova Moskve da napadne bilo koga, ali da NATO koristi priliku da rasporedi još više tehnike i ljudstva blizu granica Rusije.

Pročitajte OVDE u kakvoj je to zamci Putin.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Granice istoka: NATO-Rusija, borba za Balkan.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA