Najnovije

VUČIĆ: Neće se kosovska vojska šetati severom Kosova!

Kosovska vojska se neće šetati severom Kosova, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Upitan o izjavi Ramuša Haradinaja da će kosovske bezbednosne snage ubuduće moći da se kreću i severom Kosova, bez ikakvih ograničenja, Vučić je rekao da nije video tu izjavu, ali da je video da su mnogi izjavili da svako može da se kreće kuda hoće, ali da to neće tako moći.

Ponovio je, na zajedničkoj pres konferenciji s Dejvidom Makalisterom, da naoružane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine mogu da uđu uz dva uslova - uz saglasnost NATO i lokalne, odnosno srpske zajednice. 

"Da ste dobili podršku NATO uopšte ne sumnjam. Mogu da pričaju šta hoće. Što se tiče drugog uslova, on sigurno nije ispunjen, jer niko nije dao dozvolu za upad", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da 2.000 dana Priština nije formirala ZSO, da izgleda sve može kada je Srbija u pitanju, samo se ne zna dokle, i dodao do sada je moglo, pa računaju da može i ubuduće. 

Kako kaže, Haradinaj priča o kosovskoj vojsci i severu Kosova, a nema očigledno nikakvo pravo na to: 

"Neće se kosovska vojska šetati severom Kosova." 

Na pitanje kako komentariše ćutanje EU povodom upada dugim cevima nedavno na severu, na jezeru Gazivode, Vučić je u ironičnom tonu pomenuo kako su mnogi iz međunarodne zajednice na taj potez Prištine rekli: Pa, normalno je da se kosovski predsednik kreće gde hoće. 

"Normalno je onda valjda i da se srspki predsednik kreće gde hoće, ali meni nije bilo omogućeno...palili su svašta i to oni koji su dali pristanak za moj dolazak, a koji je bio prijavljen u skladu sa svim briselskim dogovorima", primetio je Vučić. 

To je, valjda bilo, dodao je, sa idejom: "E, sad baš ne možeš da dođeš, ko si ti da gledaš tamo neke sunarodnike u nekom selu Banja..". 

"A, oni kažu mogu da se kreću kuda god žele. Pa, mogu, ali ne s dugim cevima, i niste imali saglasnost Srba za upad na sever, jer nijednog Srbina niste pitali niti obavestili...", primerio je. 

Dodao je da je iz Briselskog sporazumom jasno da kosovskom policijom za sever upravlja Srbin, i on upravlja celim reonom, i to je po članu devet Briselskog sporazuma. 

"Komandant regionalne policije je Srbin, on upravlja svim strukturama policije, a nijedan Srbin nije imao pojma o čemu se radi kad su Albanci do zuba naoružani upali na sever", naveo je Vučić. 

Podsetivši da već gotovo 2.000 dana Priština nije formirala ZSO, Vučić je prokomentarisao: 

"Ali, šta je njih briga, sve može kad je protiv Srba, samo ne znam dokle, do sada je moglo, pa valjda računaju da može i ubuduće".

Pročitajte OVDE

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić i Tači teže stanju "večitog dijaloga".

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA