Najnovije

DAČIĆ: Do kraja godine još neka povlačenja priznanja, Kfor jedino prihvatljiv na KiM (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da su neki očekivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine i poručuje da to Srbija neće uraditi. Očekuje, kaže, da do kraja godine još neke zemlje povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić (Foto: Jutjub)

Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da neke zapadne zemlje ne kažu da su protiv formiranja kosovske vojske.

"Postoji konfuzija šta je stav nekih zapadnih zemalja. One ne kažu da su protiv nego kako će se formitati kosovska vojska, preko zakona ili ustava. O tome će sigurno razgovarati predsednik sa Stoltenbergom koji dolazi 8. oktobra. Naša pozicija ostaje nepromenjena a za Srbiju ne može da bude iznenađenja kada je reč o stavu određenih zapadnih krugova. Jedine oružane snage koje mogu da budu na Kosmetu su Kfor i to je naš stav koji nećemo menjati", poručuje Dačić.

Dodaje da je pozicija Srbije znatno bolja nego ranijih godina.

"Mi smo sada aktivan igrač u igri a ne neko o kome se odlučuje čak i bez našeg znanja i protiv naše volje. Srbija je postala odgovoran i kredibilan partner. Ako oni ne žele kompromis, nema problema, ali moraju da znaju da Srbija neće priznati Kosovo", ističe Dačić.

Napominje da su neki očekivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine.

"Nova američka administracija promenila je pristup i otvorila vrata da može da se dođe do nekakvog kompromisa. Oni su za to da postignemo dogovor, a ako su to već rekli, šta ima neko da se javlja sa strane i daje određene sugestije", kaže Dačić.

Upozorava da je jedna od mogućnosti da Albanci zauzmu sever Kosova.

"Postoje dva rizika - da oni po hrvatskom scenariju uz namigivanje međunarodne zajednice izrše vojno zauzimanje Severa, a drugo je pitanje otvaranje i zatvaranje perspektive za građane", objašnjava Ivica Dačić.

Očekuje, kaže, da do kraja godine još neke zemlje povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

Kaže da se čeka rekacija pošto je Plenković bio u Mostaru i podržao Dragana Čovića.

"Kako on može da se meša a mi ne? Mi imamo svoje nacionalne i državne interese, a interes za Republiku Srpsku je da se ona očuva kao i mir i stabilnost u regionu", objašnjava Dačić. 

Ističe da su informacije koje dolaze iz Sheveningena da se hitno oslobađaju ćelije.

"Jedan sprat ima 12 ćelija, a potrebnu su im ili zbog Ruande ili zbog Kosova. Da li će biti Tači i svi ostali, ne verujem. To je dokaz da ih drže u igri da su im marionete koje će slušati", zaključuje Dačić.

Pobunjenici pristupili sirijskoj vojsci u Dari, sada imaju zajednički cilj. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA