Najnovije

U STRAHU SU VELIKE OČI: Evo gde raspoređuju američke F-35 koje je Izraelu poslao Tramp, kao odgovor na S-300

Izraelu će se isporučivati dodatna pošiljka američkih aviona tipa F-35, u skladu s naređenjem predsednika Trampa, kao odgovor zbog nedavne nabavke ruskih S-300 sistema raketne odbrane u Siriji, prenosi izraelski sajt Debke.

F-35 (Foto: usairforce)

Vašington je takođe obavestio Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da će prvi skvadron američke vojske F-35 uskoro biti raspoređen u bazu Al Dafra 32 kilometra južno od glavnog grada Abu Dabija.

Debka je naveo vojne izvore koji kažu da isporuke F-35 ukazuju na "odlučnost SAD i Izraela da zadrži operacije izraelskih vazduhoplovnih snaga u Siriji, uprkos prisustvu S-300 i povećanju sposobnosti rusko-sirijske odbrambene avijacije".

Izraelski ministar za regionalnu saradnju Tači Hanegbi je izjavio da će F-35 "nevidljivi" uspeti da izbegnu raketne sisteme S-300 i da ih eventualno mogu uništiti na terenu.

"Znate da imamo nevidljive, najbolje avione na svetu. Ovi sistemi nisu čak ni u mogućnosti da ih otkriju. Operativne sposobnosti vazduhoplovnih snaga su takve da S 300 stvarno ne ograničava sposobnosti vazduhoplovnih snaga da deluju ", tvrdi Hanegbi.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izrazio je nezadovoljstvo vlade zbog ruske isporuke raketnog sistema S-300 u Siriju, ali je rekao da taj potez neće zaustaviti Izrael da nastavi svoje vojne operacije u Siriji.

U utorak je Rusija rasporedila 49 komponenti sistema S-300, uključujući radare, kontrola vozila i četiri lansera, u Siriju, kao odgovor na uništavanje ruskog izviđačkog aviona "Il-20" 17. septembra.

Rusko ministarstvo odbrane okrivilo je Izrael, jer je koristio ruski avion kao štit protiv sirijskih raketa. Ministarstvo je takođe obećalo da će poboljšati sirijsku odbranu i preduzeti niz drugih mera za jačanje bezbednosti ruskog vojnog osoblja u Siriji.

Krajem maja Amikam Norkin, komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga, izjavio je da je jevrejska država postala prva zemlja na svetu koja je "koristila F-35 u operativnim aktivnostima". Prema BiBiSiju Izrael je bio i prva država koja je uvezla F-35 iz SAD.

Pročitajte OVDE zašto je američki admiral pozvao Rusiju da posmatra vežbe NATO.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA