Najnovije

DŽIHADISTI PRISTALI NA SPORAZUM! Hadžat Tahrir al Šam i Nacionalni front oslobođenja doneli odluku!

Bivši ogranak Al Kaide u Siriji, Hadžat Tahrir al-Šam (HTŠ) i Nacionalni front za oslobađanje (NFL) podržan od strane Turske postigli su Sporazum o pomirenju nakon serije oružanih sukoba na zapadu Alepa.

DŽihadisti Hadžat Tahrir al Šama (Foto: Jutjub)

Prema informativnoj mreži Iba, koja je povezana sa HTŠ-om, Sporazum o pomirenju potpisao je radikalni vođa Mazar al-Ois u ime rukovodstva HTŠ i Hasan Sufan, viši lider NFL-a. Prema sporazumu, obe grupe će povući svoje oružje iz civilnih područja i osloboditi sve militante koji su zarobljeni tokom sukoba.

Napetost između HTŠ-a i NFL-a počela je 26. septembra, kada su snage HTŠ-a napale grad Darat Iza kada su zarobili nekoliko pripadnika pokreta “Nur al-Din al-Zenki” (jedna od grupa NFL-a) nakon što su ih optužili za izvršenje nekoliko napada u gradu.



Tada je postignut početni sporazum o prekidu vatre. Međutim, situacija je ponovo eskalirala 5. oktobra kada su snage HTŠ-a pokušale da uhapse osoblje pokreta Nur al-Din al-Zenki u gradu Kafr Halab. Tri civila, uključujući i dvoje dece, poginuli su tokom napada HTŠ-a na grad, što je dovelo do talasa protesta među pristalicama sirijske opozicije.

Ovaj zločin nije zaustavio HTŠ, koji je dan kasnije pokrenuo još jedan napad na pozicije pokreta Nur al-Din al-Zenki u selima Mizanaz i Kafr Nuran. Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR), ovi sukobi doveli su do smrti šest militanata, uključujući i komandanta NFL-a.



Lokalni posmatrači smatraju ove radnje kao jasan pokušaj radikalne grupe da proširi svoj uticaj u zapadnom delu Alepa, što se smatra ključnim područjem NFL-a. Ovi događaji predstavljaju ozbiljan izazov rusko-turskom sporazumu o demilitarizaciji u provinciji Idlib.

Prema sporazumu, demilitarizovana zona će biti uspostavljena u područjima koja se nalaze pod opozicijom u Idlibu. Ovo uključuje pozicije NFL-a u zapadnom delu Alepa. HTŠ-ovo destruktivno ponašanje unutar zone moglo bi ugroziti sporazum.

Teroristi započeli povlačenje sa prve linije u Idlibu. Pogledajte detalje OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽihadisti Hadžat Tahrir al Šama u borbi protiv sirijskih snaga na severu zemlje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA