Najnovije

FUJ, BLJAK! Sirijska vojska u neverici! Razbili džihadiste, a onda su naleteli na grozan prizor (VIDEO)

Vladine snage nastavljaju da se bore protiv terorista u blizini strateških brda Al-Safe u pustinji Al-Suvejda u južnoj Siriji. Vojna operacija treba da se završi pred kraj jeseni.

Sirijska arapska vojska (Foto: Jutjub)

Kao rezultat aktuelne ofanzive sirijske vojske ka terorističkim uporištima u blizini pustinje Al-Suvejda na jugu zemlje, džihadistima su prekinuti izvori snabdevanja vodom. Posle gubitka pristupa glavnim izvorima vode, militanti su znatno oslabljeni i više nisu u mogućnosti da pruže veći otpor udarima vladinih trupa. Međutim, izvori koje džihadisti koriste, pre liče na užegle baruštine, nego na izvore pijaće vode, tako da su džihadisti sigurno zapatili neke bolesti do sada, a uz to trpe snažne udare od SAA i ruskih aviona. Sama pomisao na konzumaciju takve vode je jeziva.

Krajem septembra, sirijska vojska je oslobodila oko šest kvadratnih kilometara problematičnog planinskog područja, gde su otkrivene mnoge utvrđene pozicije, zajedno sa oružjem i skladištima hrane, kao i medicinske pomoći. U avgustu je ruski generalštab potvrdio da je sirijska vlada uspešno uspostavila kontrolu nad provincijama Al-Suvejda, Dara i Kuneitra na jugu zemlje.

Kontrola je delimično uspostavljena zahvaljujući naporima ruskog Centra za pomirenje, koji je ubedio neke od militanata da polože svoje oružje i da se presele u provinciju Idlib gde bi mogli ponovo da se vrate svojim porodicama ili da se pridruže borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa.

Teroristi počeli povlačenje sa prve linije fronta u Idlibu. Pogledajte OVDE šta se tamo dešava.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sirijska vojska je u poslednjih nekoliko dana često na meti džihadista iz severne Latakije i zapadnog Idliba uprkos postignutom dogovoru između Putina i Erdogana o uspostavljanju tzv. demilitarizovane zone u Idlibu i uprkos njihovom dogovoru o hitnom povlačenju svih radikalnih islamističkih grupa iz ove oblasti kako bi se uspostavio mir na severu Sirije.

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA