Najnovije

"TEŠKO PRIJATELJSTVO": Pompeo i Kim dogovorili: Samit s Trampom "što pre"

Severnokorejski lider Kim DŽong-un i državni sekretar SAD Majk Pompeo dogovorili su se da organizuju drugi samit sa Donaldom Trampom "što je pre moguće".

Kim DŽong Un i Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Oni su i razgovarali o mogućem američkom praćenju koraka Pjongjanga ka denuklearizaciji, saopštila je Južna Koreja.

Pompeo je rekao da je njegova najnovija, četvrta poseta Pjongjangu "još jedan korak" ka denuklearizaciji i da je imao "dobar i produktivan razgovor" s Kimom, ali da ima još posla, prenosi Rojters. 

Južnokorejski predsednik Mun DŽae-in razgovarao je sa Pompeom u Seulu nakon što se najviši američki diplomata sastao s Kimom, s kojim je razgovarao više od dva sata, a glavna tema je bila denuklearizacija Korejskog poluostrva. 

"Ovo je veoma lep dan koji obećava lepu budućnost za obe zemlje", rekao je Kim kada je sa Pompeom seo da ruča posle razgovora. 

Pompeo je nakon sastanka napisao na svom Tviteru da se sastao s Kimom i da je nastavljen napredak u realizaciji sporazuma dogovorenog na samitu Kima i Trampa u Singapuru, preneo je AP. 

"Hvala vam što ste ugostili mene i moj tim", napisao je Pompeo. 

To je ujedno bila i četvrta poseta Pompea Pjongjangu. 

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert saopštila je da je Kim pozvao inspektore da posete poligon za nuklearno testiranje Pungje-ri kako bi potvrdili da je on nepovratno zatvoren i neupotrebljiv. 

Pompeo i Kim su se, takođe, saglasili da oforme radnu grupu "uskoro" kako bi razgovarali o procesu denuklearizacije i drugom samitu, koji je Kim predložio Trampu pismom prošlog meseca, saopštio je predstavnik za štampu južnokorejskog predsednika, Jun Jung-čan. 

Američki državni sekretar i predsednik Severne Koreje su razgovarali o opcijama za lokaciju i datum drugog samita Kima i Trampa, ali ništa nije precizirano, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. 

Mun, s kojim se Pompeo sastao posle Kima, izrazio je nadu da će Pompeova poseta i predloženi drugi sastanak Kima i Trampa doneti "odlučujući napredak u oblasti denuklearizacije, kao i u mirovnom procesu".

Pročitajte OVDE zašto se “nestali” direktor Interpola našao pod istragom u Kini?

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A ovako je bilo pre nekoliko meseci…

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA