Najnovije

DODIK: Ovo je naša ubedljiva pobeda, čista kao suza!

Aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se narodu nakon proglašenja pobede na opštim izborima koji su se održavali danas u Bosni i Hercegovini.

Dodik (Foto: Jutjub)

Mogu vam reći da je predsednik Vučić sa radošću primio ove rezultate”, rekao je Dodik i podsetio na poruke protivkandidata Mladena Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH.

„I nisu im pomogi ti silni njihovi Englezi da pobede”, rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama i istakao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

„Prvi moj susret će biti sa predsednikom Vučićem, možda i pre nego sa mojim kolegama u Predsedništvu BiH”, kazao je Dodik. On je prethodno rekao da su rezultati njegove pobede takvi da su za Ivanića nedostižni.

„Od prebrojanih 85 posto glasova, ja sam dobio 56 posto, a Ivanić 44 posto, razlika je preko 70.000 glasova. To je nedostižna razlika čak i da svi muslimani glasaju za Ivanića koji imaju pravo glasa'', rekao je Dodik i istakao da je to osma pobeda njegovog SNSD. Rekao je i da za opoziciju ima pitanje koliko još puta treba da ih pobedi da bi oni nestali.

Očekuje, kazao je, da će konačna razlika srpskog člana Predsedništva 80.000 glasova. Pojasnio je da SNSD ima razvijenu strukturu praćenja rezultata izbora.

„Zahvaljujemo se svima koji su glasali za nas, pokazali smo dominaciju. Hvala koalicionim partnerima. Ne mogu im pomoći ni 100 američkih i britanskih ambasada kao što su pomagali do sada”, naglasio je on.

Dodik je proglasio i pobedu Željke Cvijanović koja je bila kandidat za Predsednika RS. Prema njegovim rečima, Cvijanovićeva vodi sa 54,1 posto osvojenih glasova, dok je Vukota Govedarica osvojio 45,8 posto glasova.

„Neupitna je volja naroda, narod je pokazao svoje opredeljenje, Ivanić je kažnjen zbog poslušničke politike prema Zapadu. Kao srpski član Predsedništva zalagaću se za poziciju RS da bude broj jedan u BiH. Moja devzia će biti 'RS pre svega' i zaštitu ustavnog poretka ovog entiteta”, kazao je Dodik.

Sve ono što je dosada nametnuto, biće ponovo na dnevnom redu, dodao je i istakao da će u Predsedništvu BiH morati da se nađe i zastava RS. Poručio je i da ga ne zanima ko su izabrani predstavnici druga dva naroda, on s tim ne kalkuliše: „Ja idem tamo kao predstavnik srpskog naroda i tako ću se ponašati”.

Kazao je i da želi da uspostavi dobru komunikaciju s kolegama u Predsedništvu, a bude li kako on planira, „BiH možda i može ostvariti napredak”. Radiće, najavio je, da će raditi na tome da se odbaci politika mešanja stranaca u BiH, prenosi Tanjug.

Biografija Milorada Dodika

Milorad Dodik, koji je na upravo završenim izborima pobedio u trci za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, rođen je 12. marta 1959. godine u Banjaluci. U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju školu u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu.

U periodu od 1986. do 1990. godine, kao najmladi funkcioner tadašnje SFRJ, bio je na obavljao više važnih funkcija u opštini Laktaši, izmedu ostalog i funkciju predsjednika IO SO Laktaši.

Na prvim višestranackim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je Klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsednik od osnivanja 1996. godine.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske kao poslanik ponovo je izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije, 1998. godine, biva izabran za predsednika Vlade Republike Srpske. Ovu funkciju obavlja do januara 2001. godine.

Za narodnog poslanika SNSD ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost obavljao je do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske.

Treći put postaje predsjednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubedljivo pobedila na opštim izborima u BiH. Dužnost predsednika Vlade obavlja sve do oktobra 2010. godine, kada dobija uverljivu podršku i poverenje birača, i biva izabran za predsednika Republike Srpske.

Svečani čin inauguracije novoizabranog predsednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine. Nakon ubedljive pobede na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 12. oktobra 2014. po drugi put je izabran na dužnost predsednika Republike Srpske i na toj funkciji je do ovogodišnjih izbora.

Dodik dobitnik je više priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje Nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske Federacije za izvanredan doprinos unapredenju rusko-srpske saradnje. Srpska Pravoslavna Crkva odlikovala ga je ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba.

Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj. Milorad Dodik je, prenosi Tanjug, i dugogodišnji istaknuti sportski radnik. Više od 10 godina bio je predsednik KK „Igokea”, čiji je jedan od osnivača, a KK „Partizan” iz Beograda dodelio mu je titulu počasnog predsednika kluba. Oženjen je, otac dvoje dece. Ima troje unuka.


Rusija daje raketne motore Kini za misteriozni projekat u kosmosu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA