Najnovije

BIVŠI ŠEF INTERPOLA U ĐIPINGOVOM ZATVORU: Peking pokazao zube jednoj od najmoćnijih institucija

Bivši prvi čovek Interpola Kinez Meng Hongvej (65), čiji je nestanak 25. septembra prijavila njegova supruga, nalazi se u kineskom zatvoru, u koji je sproveden nakon hapšenja po naređenju kineskog predsednika Si Đinpinga. Ta vest u nedelju je kao bomba odjeknula svetskim medijima, kada su kineski zvaničnici nakon 12 dana od njegovog nestanka kratko saopštili da se on nalazi u istražnom zatvoru, dok je Interpol saopštio da je pred njegov put u Kinu prihvatio njegovu neopozivu ostavku.

Đinping (Foto: Jutjub)

- Meng Hongvej je pod istragom zbog kršenja kineskih zakona - izjavili su kineski zvaničnici ne otkrivajući stanje niti uslove u kojima se Hongvej trenutno nalazi. Ubrzo po saopštenju iz Pekinga, u Francuskoj, u kojoj se inače nalazi središte Interpola u gradu Lionu, pojavile su se i prve spekulacije da je Meng uhapšen zbog pomaganja jednoj kompaniji da dobije unosan ugovor u zaštiti podataka na internetu, mada nije precizirano koja je firma u pitanju. On je, naime, nakon stupanja na čelo Interpola i dalje ostao zamenik ministra za javnu bezbednost Kine, pa je spajanjem te dve funkcije lako bio u mogućnosti da uzima velike svote novca za nameštene ugovore.

Listovi prenose da je dolazak Menga na čelo Interpola 2016. bila velika prekretnica u istoriji te organizacije jer je on bio prvi Kinez na mestu njenog šefa.

Kina i njen predsednik Si Đinping smatrali su taj događaj ključnim za visoko pozicioniranje Pekinga u vodećim svetskim organizacijama, a postavljenje Menga predstavljalo je znak poverenja i priznavanja Kine kao ključnog aktera na međunarodnoj političkoj sceni.

Zbog toga, međutim, analitičari smatraju da bi korupcija koja se se navodi kao glavni razlog Mengovog hapšenja mogla da bude tek usputni motiv za takvu odluku Si Đinpinga.

Naime, mnogi kineski disidenti koji se mahom nalaze izvan granica Kine po dolasku Menga na čelo Interpola izrazili su veliki strah da bi Kina koristeći njegovu visoku poziciju mogla da se obračunava sa protivnicima režima u Pekingu širom sveta. Zbog toga pojedini neimenovani izvori smatraju da se iza Mengovog hapšenje možda krije njegova neposlušnost prema Kini, zemlji koja ga je delegira na tu visoku poziciju.

Od sletanja na aerodrom u Kini njemu se izgubio svaki trag, a pritisci Interpola na Kinu rezultirali su u nedelju tek šturim priznanjem Pekinga da je Meng uhapšen.

Nakon što je Interpol prihvatio ostavku Menga Hongveja, organi te institucije saopštili su da će vršilac dužnosti predsednika biti bivši potpredsednik u izvršnom odboru te organizacije Kim DŽond Jang iz Južne Koreje.

Supruzi poslao sliku noža kao upozorenje

Supruga nestalog predsednika Interpola Grejs Meng prijavila je ranije nestanak Hongveja, a juče je izjavila da joj je suprug pre nego što je nestao tokom putovanja u Kinu poslao fotografiju noža.

U prvoj izjavi za javnost o misteriji u vezi s nestankom Menga Hongveja, njegova supruga je novinarima u Lionu rekla da veruje da je on šaljući joj fotografiju noža pokušao da joj kaže da je u opasnosti.

Đinpingova nemilosrdna borba protiv korupcije

Od 2013, kada je došavši na vlast Si Đinping pokrenuo borbu protiv korupcije, dosad je kažnjeno više od 1,3 miliona kineskih zvaničnika. Kandidujući se za predsednika Kine, on je istakao da će u borbi protiv korupcije ciljati i "na muve i na tigrove". Najveći broj uhapšenih je među seoskim upravnicima širom Kine, njih čak više od 600.000. Ipak, među uhapšenima ima i više od 120 visokih zvaničnika, među kojima su članovi politbiroa i kineske vojske.

Dodik će tražiti da BiH prizna da se Krim legitimno vratio u sastav Rusije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte moćnu kinesku vojsku

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA