Najnovije

Zašto Draganu Đilasu ne smeta MMF, a smetaju mu kineske kompanije?!

Jedan od lidera Saveza za Srbiju, Dragan Đilas je u svom pismu šefu Misije Međunarodnog monetarnog fonda, DŽejmsu Rutu izneo po mom dubokom ubeđenju nekoliko vrlo spornih stvari. Glavno je to što sam Dragan Đilas nema kritički stav prema aranžmanu Srbije sa MMF-om iako je činjenica da nam je od 2000. godine od kada država sarađuje sa ovom zlokobnom institucijom ekonomija gotovo potpuno devastirana. Svi se sećamo 2011. godine kada je država bila pred bankrotom i to u sred aranžmana sa MMF-om. Tada se vlast u kojoj je i sam Đilas bio visoki funkcioner hvalila odnosom sa međunarodnim finansijskim institucijama, a kao što se može videti ljudi iz tadašnjeg režima ni danas ne vide problem u saradnji što ukazuje da bi i oni u slučaju dolaska na vlast nastavili istu politiku.

Miroslav Parović (Foto: Mc.rs)

Piše: Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret

Mi Slobodari smatramo da država Srbija treba da prekine odnose sa svim neoliberalnim finansijskim institucijama i po tome se razlikujemo od aktuelne vlasti, ali i od onog dela opozicije koja nastupa po principu „mi bismo to isto samo bolje od njih“. Svako dalje puštanje soroševskih „eksperata“ da nam čeprkaju po deviznim rezervama i generalno po finansijama zemlje značilo bi umanjenje mogućnosti za kvalitetne dogovore sa onim državama koje na globalnom planu zagovaraju otklon od te hobotnice međunarodnog finansijskog kriminala.

Srbiji trebaju zdravi ekonomski dogovori sa onim činiocima koji žele da u zemlju unesu realan kapital i da pokrenu strateške industrijske grane. U tom smislu prednjače Kina, Nemačka i Rusija, te stoga treba naći način da se izbalansiraju odnosi sa njima. Svakako da u tom smislu nimalo ne pomažu realno neutemeljene optužbe koje Dragan Đilas iznosi na račun kineske državne kompanije Zi Đin koja je nedavno na tenderu kupila RTB Bor. Nizom dosta paušalnih dnevnopolitičkih ocena Đilas je indirektno doveo u sumnju da ova kompanija, a samim tim i država Kina vrše koruptivne radnje u Srbiji. Na ovaj način Đilas kao da priziva da se ostvare pretnje sankcijama prema velikim kineskim kompanijama koje već posluju kod nas, a od kojih je posebno na tapetu Železara u Smederevu koja je taman počela ozbiljno da radi i da za sebe vezuje brojna prateća mala i srednja preduzeća koje rade kao podrška tom velikom sistemu.

Smatram da su kritike na račun vlasti potrebne jer mnogo toga istini za volju i jeste za ozbiljnu kritiku. Međutim, oko nekih strateških stvari se jako mora voditi računa da se zarad nekog sitnog dnevnopolitičkog interesa ne nanesu ozbiljne štete narodu i državi. Dragan Đilas je indirektnim optužbama za korptivne radnje na račun Kine već sada naneo veliku štetu, a uveren sam da je on sam svestan kako su energetski sporazum sa Rusijom i saradnja sa Kinom u metalskom sektoru deo strateških dogovora od kojih je ekonomska logika samo jedan od faktora, a da su mnogo važnije politička i geopolitička komponenta. 

Kako je kralj Aleksandar I Karađorđević najavio svoju smrt saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Žestoka kritika vlasti.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA