Najnovije

DAČIĆ: Poseta pape Srbiji bila bi korisna

Svečanom misom u katedrali Uspenja blažene device Marije u Beogradu, obeleženo je 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Na konferenciji za novinare nakon mise, Ivica Dačić je rekao da bi poseta pape Srbiji bila korisna.

Ivica Dačić (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je njegov stav poznat – poseta pape bila bi korisna.

"Vi moj stav znate. Iznosio sam ga više puta. Smatram da bi to bilo korisno za Srbiju i za srpski narod u celini", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara posle svečane mise u katedrali Uspenja blažene device Marije.

Dačić je, međutim, naveo, da veoma često odnose sa Vatikanom gledamo kroz probleme koji su postojali u vezi sa crkvom u Hrvatskoj i Drugim svetskim ratom.

"Ovo je pitanje univerzalnog karaktera. Odnosi sa Svetom stolicom daleko prevazilaze to pitanje. Bilo bi dobro da postoje kontakti i sastanci predstavnika SPC sa Svetom stolicom. Što se tiče interesa srpskog naroda i Srbije mislim da bi sve to bilo korisno", rekao je Dačić.

Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenborn, koji je služio svečanu misu, odgovarajući na pitanje da li je njegov dolazak na misu doprinos nastojanju da papa poseti Srbiju, rekao da "nema nikakav nalog od strane pape po ovom pitanju".

"Ali, imam nalog koji mi nalaže moje srce kao Austrijanca, jer imamo zajedničku istoriju na ovim područjima i vrlo mi je stalo do pomirenja", rekao je bečki nadbiskup, koji je svojevremeno učestvovao u izboru pape Franje.

Dačić je zahvalio kardinalu što je poklonio jednu crkvu u Beču za SPC, gradu u kome živi veliki broj Srba. "To je veoma važan gest", poručio je Dačić.

Ivica Dačić je rekao da se nada da će dijalog Beograda i Prištine imati uspešan tok i uspešan kraj, ali da ne može konkretno da kaže kada će razgovori biti nastavljeni, a ni kada će biti okončani.

"Mi želimo da se razgovara otvoreno u pokušaju da se traže rešenja i kompromisi", rekao je Dačić, ali je dodao da je najveća prepreka dijalogu i dogovoru vlast u Prištini.

"Ako hoćete iskreno, najveća prepreka za dolazak do mirnog rešenja su vlasti u Prištini. Više nema prepreka kada je reč o međunarodnoj zajednici, oni razumeju to, ovde je samo u pitanju da li vlasti u Prištini žele kompromis ili ne, ali iskustvo nas uči da je bolje da se pregovara sto godina, nego da se ratuje", ističe Dačić.  

Rekao je da je Beograd spreman da učestvuje u dijalogu u želji da se postigne kompromisno rešenje koje mora da uvažava interese i albanskog i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji. 

Najnoviji potezi Prištine, kaže Dačić, govore da Priština ne ispunjava ništa od dogovorenog.

Rekao je da je s predstavncima Vatikana imao otvorene razgovore o tome koliko je hrišćansko kulturno i versko nasleđe važno i kako da svi zajedno pomognu da to bude jedna od tema u dijalogu.

Bečki nadbiskup je imao istu poruku i rekao da je rat uvek najgore rešenje. "Svi smo naučili iz istorije da se jedino zajednički može raditi", rekao je kardinal Šenborn.

Nadbiskup Šenborn je rekao da je misa veoma važna, jer ima simbolično značenje, ali i da pokazuje kako jedni drugima pružamo ruku pomirenja.

"Moramo gledati napred", poručio je Šenborn i istakao da je Katolička crkva uvek snažno podržavala put pomirenja i integracije u Evropi.

Naveo je da je posle Drugog svetskog rata bilo velikih zalaganja da bi se našao zajednički put naroda u Evropi – kontinentu za koji kaže da je kontinent pomirenja.

Kako su američki mediji digli buku oko vojne vežbe u Srbiji, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Papa u Srbiji – Za i protiv

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA