Najnovije

STRUČNJACI OTKRILI: Evo zašto Zapad toliko mrzi Rusiju

Zapadne zemlje gledaju Rusiju kao svog najvećeg neprijatelja i mržnja prema Rusiji, koja se širi u zapadnim medijima, je osnova spoljne politike zapadnih zemalja.

Britanija i Rusija (Foto: RIA Novosti)

Britamski politikolozi Ti DŽej Koulz I Metju Elford su objavili knjigu pod naslovom '’Union Jackboot: What Your Media and Professors Don't Tell You About British Foreign Policy'’, u kojoj navode da zapadne zemlje preziru Rusiju najviše zbog toga što ona ne radi šta joj oni kažu.

Knjiga govori o odnosu Velike Britanije i SAD prema Rusiji. Prema njihovom mišljenju, SAD pokušavaju da očuvaju svoju hegemoniju uspostavljanjem neoliberalnog poretka, a Moskva im najviše smeta u tome.

Prema rečima autora, Velika Britanija smatra Rusiju neprijateljem još od početka XIX veka, kada su dve zemlje vodile borbu za trgovačke puteve i resurse. Posle dolaska boljševika na vlast, između dve zemlje je nastao i ideološki antagonizam.

Novo zaoštravanje između Rusije i zemalja Zapada je počelo odlaskom Borisa Jeljcina sa mesta predsednika, smatraju politikolozi. Oni su naglasili da je tada Rusija počela da se okreće '’ekonomskom nacionalizmu'’ i da su tržišta prestala da budu slobodna. Kao rezultat toga uvedeni su novi porezi i takse, što je izazvalo nezadovoljstvo američkih korporacija.

Osim toga, autori su kritikovali i delovanje Zapada u oblasti vojne politike. Prema njihovim rečima, vojni stručnjaci iz SAD  više puta upozoravali na to da pokušaji NATO pakta da utiče na Ukrajinu mogu dovesti do takozvane aneksije Krima, što se i dogodilo. Na taj način Moskva mahinalno '’napada'’ Kijev, a ustvari reaguje na odluke Severnoatlantske alijanse.

'’Šta god tvrdili zapadni mediji, Rusija ili Kina ne predstavljaju vojnu pretnju, samo se Zapadu jednostavno ne dopada '’ekonomski nacionalizam'’ i razvoj tih zemalja'’, rekao je Koulz.

U novembru ove godine predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD DŽozef Danford je izjavio da u periodu od 2025. do 2035. godine Rusija neće predstavljati nikakvu pretnju za SAD.

Šta su Kinezi odbrusili Amerikancima u lice u Vašingtonu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusija protiv Amerike

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA