Najnovije

HAMA, LATAKIJA, IDLIB I ALEPO U PLAMENU! DŽihadisti napali žestoko! Sirijska vojska podigla uzbunu! Ima mrtvih!

DŽihadisti su pokušali da naprave novi napredak u ravnici Al-Gaab u severozapadnoj Hami sinoć, javljaju vojni izvori.

DŽihadista (Foto: AMN)

Prema izvoru, džihadisti Turkestanske islamske partije (TIP) pokrenuli su napade na odbranu Sirijske arapske vojske (SAA) u Tal Malahu, Zalinu, Mugairu i Tal Sakaru. Međutim, džihadisti nisu uspeli da probiju odbranu sirijske vojske, što je rezultiralo njihovim povlačenjem pre zore u nedelju ujutru.

Vojni izvor je rekao  da su, pored sprečavanja napada, uspeli da unište i najmanje dva tehnička vozila koja je koristila Turkestanska islamska partija (TIP) na tom frontu. Ovaj najnoviji napad džihadista dolazi iste večeri kada su napali položaje Sirijske arapske armije u blizini strateškog aerodroma Abu Duhur na jugoistoku Idliba.

Pobunjenici podržani od strane Turske ubili 6 sirijskih vojnika u napadu odmazde

Pobunjenici podržani od Turske odgovorili su na moćnu zasedu Sirijske arapske vojske (SAA) pokretanjem snažnog napada u severnom delu Hame. Koristeći tešku artiljeriju i rakete, pobunjenici DŽaiš Al-Ize više puta su napali odbranu Sirijske arapske vojske u severnoj Hami. Prema ruskom ministarstvu odbrane, napad militanata na Hamu, zajedno s onima u Latakiji i Alepu, rezultirao je smrću najmanje šest sirijskih vojnika.

- Tokom proteklih 24 sata, pobunjenici su napali Tel-Marak, Tel Bizam, Kubejbat-abu-al-Houda, Halfaju u provinciji Hama, Iko u provinciji Latakija, Šukajdila i Zakabija u provinciji Alepo i zapadno predgrađe grada Alepa. Tokom napada na Tal-Marak u provinciji Hama, dva vojnika SAA su ranjena. Šest vojnika SAA je poginulo, a trojica su ranjena u provinciji Hama, što je rezultiralo napadom na Halfaju - navedeno je u saopštenju.

Ruski centar za pomirenje suprotstavljenih strana takođe je održao sastanak sa lokalnim vlastima istočne pokrajine Deir ez-Zor da razgovara o obnovi infrastrukture. Sirija je u stanju građanskog rata od 2011. godine, a vladine snage se bore protiv brojnih opozicionih grupa i militantnih i terorističkih organizacija. Rusija, zajedno sa Turskom i Iranom, garant je režima za prekid vatre u Siriji.

Sirijska vojska proglasila visok stepen uzbune i pripravnosti zbog napada džihadista u Idlibu

Sirijska arapska vojska (SAA) podigla je uzbunu na obodima provincije Idlib nakon što su džihadisti pokušali da se infiltriraju iza leđa SAA blizu aerodroma Abu Duhur. Prema vojnom izvoru u Hami, džihadisti su pokrenuli snažan napad blizu aerodroma Abu Duhur sinoć u pokušaju da se infiltriraju iza linija sirijske vojske na ovoj strateškoj poziciji u jugoistočnom Idlibu. Izvor je javio da je sirijska armija morala da odbije džihadistički napad koji je pokrenuo Hadžat Tahrir Al-Šam.

Opozicione snage u blizini demilitarizovane zone Idlib postale su sve agresivnije nakon što je sirijska vojska izvršila moćnu zasedu koja je rezultirala smrću više od 20 boraca DŽaiš Al-Ize. DŽaiš Al- Iza je već pokrenuo nekoliko napada na položaje SAA.

Turska vojska i pobunjenici napali Kurde u Manbidžu. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusi nastavljaju sa miroljubivim aktivnostima na severu Sirije uprkos svakodnevnim provokacijama džihadista

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA