Najnovije

SKANDAL U PARIZU: Putin se naljutio zbog Tačija! Evo šta je uradio kada je shvatio ko stoji iza njega

Raspored sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo među prisutnima, pišu Novosti.

Pariz (Foto: Služba za medije predsednika Rusije)

U diplomatskim krugovima se može čuti da je raspored bio skandalozan, najviše zbog toga što se tzv. predsednik Kosova Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

Zbog ovakve situacije, koja je bacila senku na čitav događaj, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza koji su objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu. Primedbe su uložili predstavnici Crne Gore, Turske, Irske i mnogi drugi.

Prisustvo Tačija na manifestaciji, ali i njegova pozicija u kosovskim medijima predstavljena je kao posebno priznanje Kosovu, jer je, kako su preneli, Tači dobio centralno mesto, uz najmoćnije svetske lidere i pobednike u Prvom svetskom ratu.

srpska strana nije razumela zbog čega je pravljen raspored po abecednom redu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na pitanja o neobičnom protokolu tokom današnje svečanosti u Parizu.

Vučić je istakao danas, povodom rasporeda sedenja šefova država i vlada na ceremoniji u Parizu, da protokol na tom događaju svakako nije izraz odnosa snaga, te da je do njega da se ponaša dostojanstveno, drži do svoje zemlje, ponosa našeg naroda i predstavlja na najbolji mogući način našu zemlju, te spreči da bude isključena iz sveta, iako ima ponekad knedlu u grlu, prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara kako komentariše da su neki lideri regiona bili među najmoćnijom petoricom sveta na svečanosti, primetio je da je Hašim Tači imao najbolju poziciju od svih iz regiona.

„Predsednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj…“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je ocenio da to „ni blizu nije izraz odnosa snaga“, te objasnio:

„Doći će predsednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. Predsednik Rusije doći će u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo“, objasnio je on.

Što je neko ovako postupio, prema njegovim rečima nije imalo nikakve veze sa azbučnim redom.

„Kod mene su bili predstavnici Letonije. Ali da pravim tamo skandal nije bilo ni mesta niti ima smisla. Imali smo važne i dobre razgovore, obavili dobar posao za našu zemlju“, kazao je on dodajući da sumnja šta se desilo, ali da ne želi da to javno govori.

Ta njegova sumnja, kako kaže, bez ikakve greške bi pogodila šta se stvarno dogodilo.

„Možete misliti šta je neko mislio kada je Tačija stavio iza Putina, sa kojim se rukovao. Iza leđa je Putina došao Tači i pružio ruku, a tek kada je šef ruske države shvatio ko je taj čovek, okrenuo se drugima“, objasnio je Vučić.

„Ili ćete da budete deo sveta ili ćete sami da se isključite, ja da isključim Srbiju zbog njihovih grešaka i naših slabosti u prošlosti ne mogu i neću. Moram da se ponašam dostojanstveno, držim do svoje zemlje, ponosa našeg naroda i predstavljam ih na najbolji mogući način“, poručio je on. 

U Parizu se danas održava ceremonija obeležava sto godina od završetka Prvog svetskog rata, kojoj prisustvuje više desetina predsednika država i vlada, među kojima i predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Donald Tramp, koji bi kratko trebalo u toku dana da razgovaraju.

A kako je Tramp ispalio Porošenka na istom skupu, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin u Parizu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA