Najnovije

PATRIJARHA UVOZE IZ AMERIKE: Ko će biti poglavar ukrajinske crkve?

Izjašnjavanja ko bi mogao da bude poglavar novoosnovane Ukrajinske pravoslavne crkve. Carigradska patrijaršija nameće kandidate koji bi stigli iz ukrajinske dijaspore.

Crkva u Ukrajini (Foto: Jutjub)

Ukrajinske vlasti, pravoslavni raskolnici i Carigradska patrijaršija već su počeli da se izjašnjavaju o tome ko bi mogao da bude patrijarh nove pravoslavne crkve. Za mnoge je iznenađenje da dvojica raskolničkih vođa neće biti među onima od kojih će se birati patrijarh, pa se lako može dogoditi da Carigrad nametne svog kandidata iz ukrajinske dijaspore iz Severne Amerike.

Kompromitovani samoproglašeni patrijarh, 89-godišnji Filaret, već je obavestio Carigradsku patrijaršiju da se neće kandidovati za poglavara nove autokefalne crkve. Navodno ni dosadašnji poglavar samoproglašene Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve Makarij ne želi da uđe u uži krug kandidata.

“Vesti Ukrajine” pišu da su Filaret i Makarije napisali patrijarhu Vartolomeju da smatraju sebe nedostojnim i da nemaju dovoljan autoritet da budu na čelu Ukrajinske pravoslavne crkve, koja bi trebalo da bude osnovana ovog meseca na Saboru episkopa. Saboru bi trebalo da prisustvuju i prebezi iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, koja je lojalna ruskom patrijarhu Kirilu.

Samoproglašeni patrijarh Filaret predlaže da novi patrijarh bude mitropolit Epifanije. Prema navodima ukrajinskih medija, Filaret bi želeo da bude počasni patrijarh, iako takva dužnost do sada nije postojala u pravoslavnoj crkvi.

I predsednik Petar Porošenko ima svog kandidata za patrijarha, mitropolita vinickog Simeona, koji je do sada bio visoki sveštenik Ukrajinske pravoslavne crkve lojalne Moskvi. Računica Porošenka je prosta, on veruje da bi mitropolit Simeon povukao sa sobom znatan broj sveštenika koji su dosad bili lojalni ruskom patrijarhu.

Mitropolit Simeon ima 56 godina i školovao se u Rusiji. Broj Simeonovih pristalica na Saboru ujedinjenja zavisiće od toga koliko će sveštenika uspeti da povede sa sobom iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata. Do sada je Porošenko javno napadao sveštenike Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata da nisu dovoljno patriote.

Najverovatnije će kandidati za izbor patrijarha biti i predstavnici Carigradske patrijaršije iz ukrajinske dijaspore, arhiepiskopi Jov ili Danil.

Dosadašnja samostalnost Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata je bila velika, jer je visoko sveštenstvo u Kijevu o svemu samostalno odlučivalo, i jedino se u Moskvi vodila zajednička međunarodna aktivnost.

Ko će i kada biti izabran za patrijarha novoosnovane pravoslavne crkve u Ukrajini, sigurno će zavisiti od Carigradske patrijaršije. Tako se lako može dogoditi da sadašnji saveznici polako postanu suparnici, jer sveštenici u Ukrajini koji traže autokefalnost sigurno neće dugo trpeti da im komanduju oni u Instanbulu.

Ko su novi lideri Donbasa, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

UPC i CPC – ujedinjeni raskolnici

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA