Najnovije

ĐUKANOVIĆ: Promenili smo mentalitet Crnogoraca, pa s lakoćom ušli u NATO

Crnogorski predsednik Milo Đukanović kazao je da je Crna Gora s lakoćom ušla u NATO, jer je prethodno promenila mentalitet Crnogoraca.

Milo Đukanović (Foto: Sajt predsednika CG)

– Prvo, mi smo uvek imali kristalno jasnu viziju za Crnu Goru, koju smo želeli da vratimo Evropi. Crna Gora i Balkan su proveli previše vremena udaljeni od Evrope. Drugo, mi smo radili na crnogorskom mentalitetu. Zajednička osobina svih Balkanaca je potreba da dobijemo sve odmah. Crnogorci imaju ratničku tradiciju, uvek su se ponosili svojom hrabrošću i često se angažovali na teškim zadacima. Naučili smo da ublažavamo tu karakternu crtu. Naučili smo se strpljenju i sada znamo kako da odaberemo pravi trenutak, rekao je Đukanović za francuski „Figaro“.

Kako je kazao, kad je NATO bombardovao Srbiju, neki u Crnoj Gori su odmah želeli nezavisnost.

- Mi smo prvo radili na tome da steknemo povjerenje EU i prihvatali približavanje Beogradu, naveo je Đukanović.

Rusija je, kazao je on, pokušala da se usprotivi ulasku Crne Gore zemlje u NATO.

Rusija je 2016. pokušala “državni udar” protiv mene

Prema njegovim rečima, ruska politika na Balkanu je vrlo jasna i nepromenjena, protiv ulaska u NATO i ulaska u EU.

– Sve je počelo političkim porukama iz Moskve, koja se protivila toj integraciji. Nakon toga, Kremlj je formirao filijale ruskih medija na Balkanu, a Moskva je pružala i finansijsku podršku protivnicima NATO i EU integracije. Pojačane su i obaveštajne aktivnosti pa je Moskva na kraju podržala i pokušaj državnog udara protiv mene 2016. Uspeli smo se odupreti tom pretećem zemljotresu, ali pritisci se nastavljaju. Rusija pokušava, kao i drugde u Evropi, da dovede u pitanje evropski sistem vrednosti, kazao je Đukanović.

On je dodao da su odnosi Crne Gore i Rusije nikad lošiji.

– Budući da smo mi bili jedina zemlja kandidat, to se protivljenje prirodno okrenulo prema nama… Naš cilj je uvek bio da se pridružimo zapadnoj porodici čije vrednosti delimo. Taj proces je započeo ulaskom u NATO, a završiće se učlanjenjem u Evropsku uniju. Mi smo istorijski i kulturno uvek bili bliski Rusiji. Međutim, poslednih godina, naši su se odnosi značajno pogoršali. Mogao bih čak da kažem da nikada ranije nisu bili tako loši. Crna Gora je podržala politiku evropskih sankcija protiv Rusije nakon aneksije Krima. Moskva je odgovorila primenom sankcija prema nama, kazao je je Đukanović.

Kako je Gruevski preko Srbije pobegao iz Makedonije, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Milo: '’Nekretnine nemam'’

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA