Najnovije

AL BAGDADIJEVI BRAĆA I SINOVI SPREMNI DA POGINU ZA KALIFAT! Boriće se do poslednje kapi krvi da zadrže Hajin! (MAPA)

Sirijske demokratske snage (SDF) sukobile su se sa borcima i članovima porodice lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija u Hajinu, istočnom sirijskom gradu koji se nalazi na oko 50 km severozapadno od iračke granice.

Islamska država (Foto: Jutjub)

- U prethodnim bitkama, džihadisti su imali mesta ka kojima su mogli da beže, ali u Hajinu nemaju gde da idu - rekao je komandant SDF-a Havel Ronie Valat.

- Ovde su ostali samo istinski vernici i oni će se boriti do smrti - rekao je on.

Ranije je Moskva optužila Koaliciju pod vođstvom SAD da nastavlja vazdušne udare u toj oblasti koristeći bele fosforne bombe i javila da su napadi prouzrokovali velike žrtve među civilima koji su zarobljeni u toj oblasti. U sredu su sirijski mediji izvestili da je Koalicija koristila kasetne bombe u Hajinu i obližnjem gradu Al-Šafa, što je dovelo do novih žrtava civila. Koalicija je više puta odbacila upotrebu kasetne i bele fosforne municije u naseljenim područjima u istočnoj Siriji.

Komentarišući glasine o tome da se Al-Bagdadi možda skriva u Hajinu, Valat je otkrio da je brat vođe terorista "bio na tom području nedavno i održao sastanak podstičući ljude da se bore. Takođe, pre oko mesec i po dana, dobili smo obaveštajne podatke da smo ubili jednog od Bagdadijevih sinova - rekao je komandant.

Komandant SDF-a je rekao da je "značajan broj" stranih boraca i dalje zarobljen u toj oblasti, uključujući borce avganistanskih, britanskih, čečenskih, neidentifikovanih evropskih, iračkih i saudijskih boraca. Dodao je da se borba protiv terorista pretvorila u puzanje, a ID je koristila auto-bombe u samoubilačkim napadima, gradila mrežu tunela i postavljala improvizovane eksplozivne naprave svuda.


- Islamska država je imalo više od pet godina vremena da se pripremi - rekao je Valat.

- To je vrlo spor posao i moramo da oslobađamo teritoriju kuću za kućom, metar po metar.

- Uskoro ćemo započeti napad na Hajin ali mislim da se ova bitka neće završiti brzo. Ovo nije rat koji se brzo može dobiti - naglasio je Valat. Tokom rata protiv ID u Siriji i Iraku, Al-Bagdadi je više puta izbegavao pokušaje atentata od strane ruske, američke i iranske vojske. U septembru su irački mediji izvestili da je Al-Bagdadi izbegao smrt, nakon što se kasnije pojavio na sastanku terorističkih komandanata. Terorista je u avgustu izdao svoju poslednju komandu sledbenicima, pozivajući ih da nastave džihad i "spale" nevernike.

Islamska država pokrenula ofanzivu u Al Safi. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sirijske demokratske snage (SDF) pokrenule su pre dva meseca kolosalnu ofanzivu na džep Islamske države na Eufratu. Međutim, Islamska država je uzvratila žestokom kontra-ofanzivom.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA