Najnovije

“Francuskoj, sa kojom smo krv lili i u molitvama je spominjali, a koje više nema” 

Pre  jedne decenije transparent sa ovim rečima prekrio je spomenik zahvalnosti Francuskoj  na beogradskom Kalemegdanu. Nacionalno svesna omladina poručila je tada celom svetu da Srbija nije zaboravila zajedničku borbu svojih predaka i herojske francuske vojske, maršala D' Eperea. Isto tako, nedvosmisleno je rečeno da smo svesni da Srbija u Francuskoj državi  više nema ni prijatelja ni saveznika, i da se zajednička herojska prošlost dva naroda čuva i neguje još samo u srcima pojedinaca, kao što su humanitarac Anro Gujon ili pukovnik Žak Ogar i slični.

Miša Vacić (Foto: Jutjub)

Piše: Miša Vacić, Srpska desnica

Deceniju kasnije, poslednji događaji iz Pariza potvrđuju da smo bili u pravu.    

Nije Makronova Francuska svojim ponašanjem uvredila samo Srbiju i srpski narod. Na prvom mestu,  moralno posrnula Francuska pljunula je svojim precima u lice, i pokazala da ih nije dostojna. Kao ni našega prijateljstva.   
Tragikomična opravdanja o tome kako je protokolarna greška teroristu Tačija „svrstala“ na stranu „pobednika“  Velikoga rata, kao  i izvinjenja diplomata nama ništa ne znače.  Uvredljivo je samo po sebi i to, što je isti uopšte dobio poziv da prisustvuje proslavi.  A šta reći o tome što se u Parizu, uz nekada savezničke zastave, vijorila i zastava lažne države, čiji su teroristi kidisali na srpski narod i pre jednog veka. Baš kao što to čine i danas.  
Prethodnih dana, mnogi su isticali da bi Srbija na najvišem nivou trebalo da učestvuje u proslavi u Parizu i da bi bila velika šteta kada bi predsednik Srbije odustao od puta, uprkos evidetnim nipodaštavanjima Srbije.
 Pogrešili su. 

Srbija, srpski narod i sve institucije naše države, imaju moralnu obavezu da herojske pobede predaka i njihovih saveznika ubuduće prostavljaju dostojanstveno, u atmosferi i okruženju kojega se nećemo stideti. 

Na prvom mestu - ne treba Srbija da slavi nikakav ,,Dan primirija“ već DAN POBEDE!  Nije se srpski vojnik primirio već pobedio. Posle golgote srpski narod je doživeo vaskrs i naša je dužnost da to nikada ne zaboravimo. 

Ugledajmo se na  Poljsku, čije državni vrh nije bio na skupu ,,primirija“ u Parizu već na veličanstvenom svepoljskom maršu u Varšavi zajedno sa 250.000 rodoljuba. Umesto poniženja koje je doživela Srbija, Poljskoj se  desilo  nacionalno oduševljenje.

Za razliku od mnogih koji su se našli u Parizu, Srbija i srpski narod imaju moralno pravo da dostojanstveno slave pobedu jer kako pre jednog veka ogorčeno reče nemački Car Vilhelm: „62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat.“

Autorski tekst Miše Vacića o ispadima Sulejmana Ugljanina pogledajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rasprava srpskih istraživača o tome gde je Troja.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA