Najnovije

RUSKI DRON KOJI STE VIDELI SAMO U IGRICI: Skenira kriminalce po ulicama i vojne neprijatelje (VIDEO)

Rusija je počela da pravi „bespilotne-kamikaze“, koje će moći da izvrše vazdušno izviđanje, da samostalno pronađu cilj i, ako treba, da ga unište. Uništavajući cilj, „kamikaze“ ujedno uništavaju i sebe.

Rusija pravi dronove kamikaze (Foto: Jutjub)

Kako je ruskim medijima ispričao neimenovani izvor iz odbrambene industrije, Rusija će zapravo modifikovati jedan od postojećih modela dronova i faktički će ga pretvoriti u „kamikazu“.
Za razliku od većih dronova, koji ispaljuju rakete na svoje mete, „bespilotna-kamikaza“ se zabija u metu i detonira eksploziv. Prednosti modela su te što je jeftiniji i efikasniji, a teži za detektovanje. Konkretno, takvi uređaji mogu da se koriste za uništavanje takvih ciljeva kao što su radari PVO. Takođe, oni mogu da otkriju i lociraju cilj i da njegove koordinate pošalje avijaciji ili artiljeriji, koji će potom delovati i po potrebi — uništiti ga. Slično oružje se razvija ili se već upotrebljava u drugim zemljama. Izrael poseduje „bespilotne-kamikaze“ dronove koje uništavaju radarske stanice, a mala bespilotna letelica može da priđe radaru da ga ne otkrije. Ovo novo smrtonosno oružje prvi put je u istoriji ratovanja upotrebljeno tokom sukoba između Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu. Tada su američki mediji tvrdili da su Azerbejdžanci u borbama koristili izraelski dron tipa „harop“, a da je jermenska strana pretrpela gubitke čak i u ljudstvu. Pomenuti dron, koji proizvodi izraelska avionska industrija za razliku od odbrambenih, poput „hermesa“ i „predatora“, ne ispaljuju rakete već sam pada na svoj cilj i eksplodira. Izraelska avionska industrija koja proizvodi dron, objavila je da su „harop sistemi“ prodati raznim potrošačima i da se taj dron dobro prodaje. Međutim, u Rusiji još nema zvanične potvrde da li je zaista počela proizvodnja „drona-kamikaze“. Eksperti smatraju da je korišćenje „bespilotne-kamikaze“ opravdano, jer se za razliku od drona-izviđača ovde značajno skraćuje vreme u procesu otkrivanja cilja i njegovog uništavanja. Izvor: rs.sputniknews.com
Bonus video

ALEKSANDAR PAVIĆ: Geopolitika pandemije, kako će svet izgledati nakon korona virusa?

 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube