Najnovije

TROJA JE NA SRPSKOJ TERITORIJI!? Pogledajte žestoku diskusiju istraživača o lokaciji drevnog grada (VIDEO)

Gde je Troja na teritoriji na kojoj žive Srbi bila je tema diskusije koja je juče organizovana u Srpskom kulturnom centru "Ćirilica" u Skerlićevoj ulici u Beogradu.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

U diskusiji na temu lokacije Troje, vezi Srba i Dardanaca, izvorima koje istraživači koriste za svoje teze o Troji diskutovali su samostalni istraživač Ilija Ogorelica, samostalnni istraživač i član Petrovske akademije nauke i umetnosti Miluti Jaćimović, profesor istorije Miodrag Milanović, etnolog Slobodan Filipović i samostalni istraživač Dimitrije Pastulović.

Diskusija o antičkoj istoriji u pojedinim momentima se pretvarala u žučnu raspravu. Podsećamo da Ogorelica tvrdi da je Troja bila pored Beograda, tačnije na tromeđi sela Rušanj, Pinosava, Ripanj dok Jaćimović smatra da je Troja zapravo današnji Skadar. Svoje stavove o njihovim otrkićima izneli su i ostali učesnici diskusije.

Ono o čemu nije bilo sporenja je da nije bilo doseljavanja na Balkan u 6. i 7. veku kako tvrdi zvanična istorija. Pogledajte ovu dinamičnu diskusiju.

Predsednik SKC “Ćirilica” Milorad Đošić rekao je da je ovo samo prva u planiranoj seriji diskusija na temu srpske istorije.

Knjigu Ilije Ogorelice “Tvrđava na Banovom brdu kapija Troje možete naručiti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA