Najnovije

OVO JE PRECIZAN DATUM POSETE RUSKOG PREDSEDNIKA: Evo kada Putin dolazi u Srbiju!

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi u Srbiju 17. januara, saznaje Srpski telegraf iz više izvora.

Putin (Foto: kremlin.ru)

To će biti 15. po redu susret predsednika Aleksandra Vučića sa šefom Kremlja u poslednjih šest godina, a očekuje se da nove okolnosti u vezi sa rešenjem kosovskog problema, dešavanja u pokrajini i ekonomska saradnja budu glavne teme sastanka u Beogradu.

- Putin stiže 17. januara, što će biti od velikog značaja za nas kada je u pitanju borba da se postigne kompromis sa Albancima o Kosovu. Ruski predsednik je u više navrata istakao da će podržati svako rešenje kosovskog čvora iza kojeg stane Vučić, pa će tokom posete Beogradu još jednom potvrditi ovaj stav. Činjenica je da je bez učešća Moskve nemoguće doći do održivog i kompromisnog rešenja - objašnjavaju sagovornici.

Uvek na strani Srbije

Prva poseta Putina Beogradu posle pet godina dešava se nakon skandala u Parizu na obeležavanju 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu, gde su Francuzi napravili velike greške u protokolu i gde se šef Kremlja susreo sa Hašimom Tačijem.

- Može Tači da juri Putina gde i koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi - rekao je Vučić, istakavši da smo u ovom trenutku "mnogo daleko od usaglašavanja", ali da je uveren da je Putin na strani Srbije.

Pre Pariza, Vučić i Putin videli su se početkom oktobra u Moskvi, gde su dva sata razgovarali u četiri oka o ekonomskim i političkim temama, od čega 50 minuta samo o Kosovu. Detalje tog razgovora, međutim, Vučić nije želeo da otkriva.

- Bilo je reči o konkretnim koracima o kojima ne mogu da govorim - rekao je tada Vučić.

Osim Kosova, na stolu će u januaru biti i strateški aranžmani vredni nekoliko stotina miliona evra.

- Šefovi država razgovaraće o investicijama u našu infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam. Biće reči i o izgradnji železničkih koridora, priključenju naše zemlje na gasovod "Turski tok", isporuci tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvozu domaćih prehrambenih proizvoda - dodaju sagovornici.

Da srpski državni vrh od posete prvog čoveka Kremlja očekuje mnogo, u sredu je još jednom potvrdio Vučić.

- Verujem da će predstojeća poseta Putina biti još jedan beočug u lancu naših veoma dobrih odnosa - kazao je Vučić.

Odolevamo pritiscima

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da Rusija ima interes za jačanjem geopolitičke pozicije na Balkanu te da im je Srbija ključan partner, što je poruka koja će biti poslata u januaru.

- Srbija, s druge strane, koristi rusko interesovanje za Balkan da se odbrani od pritisaka Zapada po pitanju bliskih odnosa sa RS, Kosova i pokušaja da pokleknemo pod uticajem NATO. Sve te pritiske bismo mnogo teže odbacili da nemamo podršku Putina i Rusije - zaključuje Jovanović.

Najvažniji susreti dvojice predsednika

- 2014. - Vučić i Putin su se prvo sastali 7. jula u Moskvi, a kasnije, tokom iste godine, dolazi do Putinove jednodnevne posete Srbiji

- 2015. - Na sastanku Vučića i Putina u Moskvi potvrđeni svi dogovori koje su sa ruskim partnerima definisani tokom trodnevne posete delegacije Srbije ruskoj prestonici

- 2016. - U svojstvu mandatara za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić se sastao u Moskvi sa Putinom

- 2017. - Susret se dogodio na Svetog Nikolu, 19. decembra, u Moskvi, ujedno ovo je bila prva poseta Vučića Rusiji kao predsednika Srbije

- 2018. - Vučić prisustvovao 9. maja Paradi pobede u glavnom gradu Rusije, sa Putinom i Netanjahuom predvodio marš Besmrtnog puka. Srpski predsednik potom je razgovarao sa Putinom 2. oktobra više od dva sata u Kremlju. Pre nekoliko dana u Parizu dvojica predsednika razgovarala u nekoliko navrata.

Moj stav

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Kad Putin dođe u Beograd, očekujem potpisivanje milionskih ugovora vezanih za nove investicije, razgovore o vojnom naoružanju i kao ključnu temu na dnevnom redu Kosovo. Rusija je rekla svoj stav, oni neće podržati ništa izvan dogovora Beograda i Prištine.

Lazanski upozorava da sa Srbijom nema igre. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin: Kosovo i Krim nisu isti slučaj! Nemojte nas provocirati!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA