Najnovije

POSLE OVOGA RAT KINE I SAD JE NEIZBEŽAN: Evo kada će Vašington ispostaviti poslednji ultimatum i šta će on sadržati (VIDEO)

Predstojeći sastanak Donalda Trampa s kineskim predsednikom Sijem Đinpingom u Buenos Airesu će najverovatnije biti poslednja prilika za normalizaciju odnosa Kine sa Sjedinjenim Državama, rekao je američki potpredsednik Majkl Pens.

Đinping i Tramp (Foto: Sinhua/ Pravda)

Ako Peking ne ispuni brojne zahteve američke strane, mogao bi se razbuktati hladni rat između dve supersile, a Vašington sigurno neće odustati.

Ubrzo će se Donald Tramp i Si Đinping sastati u Argentini, javlja Vašington Post. Ovaj događaj je od posebne važnosti zbog rastućih napetosti u odnosima dve supersile.

Američki potpredsednik Majkl Pens je rekao da Kina mora radikalno da promeni svoje ponašanje, ako Peking želi da izbegne hladni rat s Vašingtonom i njegovim saveznicima.

Prošle nedelje je u Singapuru otvoren samit gruše ASEAN, na kom Pens predstavlja Sjedinjene Države. Učesnici sastanka se najviše brinu o tome hoće li dugoročno trajati sukob između Kine i Sjedinjenih Država, piše američki list.

Vašington Post podseća da će američki potpredsednik dalje ići na sastanak grupe APEK u Papui Novoj Gvineji, gde će takođe biti i kineski predsednik, ali bilateralni susret na marginama skupa između Sija Đinpinga i američkog potpredsednika nije zakazan.

Majk Pens je izjavio “kako je američka strana spremna za dogovor sa Si Đinpingom u Argentini, ali samo pod uvjetom da Peking dramatično promeni svoj privredni, vojni i politički kurs”.

Prema njegovim rečima, Kina će u Buenos Ajresu imati najbolju, verovatno i poslednju, priliku za izbegavanje hladnog rata sa Sjedinjenim Državama.

“Želimo da budemo sigurni da će Kina razumeti naš stav i spremnost za delovanje i doći ćemo u Argentinu s konkretnim predlozima”, rekao je Pens i potvrdio listu zahteva koja će biti uručena Pekingu, a uključuje prestanak "ilegalnog prenosa tehnologije, otvaranje punog pristupa kineskom tržištu, poštovanje međunarodnih pravila i normi, i neuplitanje Komunističke partije Kine u politiku zapadnih zemalja".

Pens je siguran da je američka privreda bolje pripremljena za potencijalnu eskalaciju napetosti, dok Kinezi za to nemaju dovoljno sredstava, piše Vašington Post.

Pre posete Singapuru, američki potpredsednik je posetio Tokio, gde se sastao sa premijerom Šinzom Abeom, koji se ranije u Pekingu sastao sa SiJEM Đinpingom. Nakon razgovora, Pens je rekao da je novi pristup Kine u odnosima s Japanom znak da je Kina čula američka upozorenja. “Napuštam Japan, više nego ikada siguran da nas je Kina čula. Svesni su našeg stava”, izjavio je Pens.

Vašington Post napominje da je glavni cilj azijske turneje američkog potpredsednika da uveri zemlje regiona da  Sjedinjene Države mogu da im ponude profitabilnu alternativu kineskom megaprojektu “Jedan pojas – Jedan put”.

Pens se istovremeno u svojoj retorici nije usredsredio na kritikovanje nedostataka kineskog projekta, već je pokušavao da uveri azijske partnere da Sjedinjene Države imaju bolje razumevanje o onome što je potrebno za region.

Američki list prenosi kako su se Sjedinjene Države i Japan već dogovorili o saradnji u području civilne nuklearne energije i oko projekata za prirodni tečni gas.

Pens je u svojoj izjavi garantovao kako se SAD neće povući i neće izbeći sukobe, čak i ako Kina ne ispuni američke zahteve i dođe do takve situacije.

Pogledajte OVDE kinesku verziju S-300, ubojiti sistem FK-3 o kojem bruji Srbija. 

Izvor: Logično. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA