Najnovije

Miloš Biković: "Medalja Puškina" pomoći će mi da zbližim naše kulture

U Kremlju se u nedelju slavi Dan narodnog jedinstva, a među najzaslužnijim građanima Rusije u kulturi, prosveti, društvenim naukama, literaturi i umetnosti biće i srpski glumac Miloš Biković, kome će „Medalju Puškina” uručiti lično predsednik Rusije Vladimir Putin.

Miloš Biković (Foto: Jutjub)


Biković je najavio da će tom prilikom razgovarati sa predsednikom Putinom o saradnji ruske i srpske kinematografije...

- Sada se u našim bioskopima vrti film „Južni vetar” i pravi značajne rezultate. To je kvalitetan film koji mi ne možemo da prikažemo u ruskim bioskopima, jer njihovi distributeri nisu zainteresovani. Tražimo način kako da ih zainteresujemo za srpski film i srpsku kinematografiju, neku vrstu pomoći i podsticaja – istakao je Biković i dodao:

- Rusija je velika zemlja, supersila. Ima jaku kinematografiju. Mi u Srbiji snimamo sedam-osam filmova godišnje, a oni oko 200. A da ne pričam o serijama i drugim igranim programima i formatima. O svojoj kulturi veoma vode računa. Rijaliti programi nisu se preselili u javni život u velikoj meri. Tabloidi znaju gde im je mesto. Postoji kritična masa obrazovanih ljudi, intelektualaca, koja ima priliku da dođe do izražaja..

Upitan koliki značaj pridaje „Medalji Puškina” Biković je rekao:

- Veliko je to priznanje. Ali ne znam, teško mi je da predvidim... Možda će mi pomoći u nekom nastojanju da podignem na državni nivo u Rusiji to zbližavanje dveju kultura kroz kinematografiju. Možda... Reditelj Emir Kusturica prošle godine je dobio nagradu „Orden prijateljstva”, a ja, eto, sada „Medalju Puškina”.

 

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA